Det är möjligt att skapa 0,685 Twh i Norrköping bara genom att installera solpaneler på samtliga bostäder i kommunen.
Det visar en ny rapport från elgrossisten Rexel. Lösningen för vårt framtida energisystem heter också soltak.
EU lanserar nu ett initiativ som ska sätta fart på utbyggnaden av solenergi. EU vill bland annat göra installation av solenergi obligatoriskt för alla nybyggda fastigheter senast 2029. Alla EU-länder uppmanas nu också att skapa förutsättningar för att förenkla och snabba på övergången till solenergi och främja användandet av energilager.
En massiv utbyggnad av förnybar energi ingår i EU:s plan för framtida energiförsörjning och solenergi har en central position. Senast 2025 vill man fördubbla antalet solceller. Initiativet som lanserades i maj 2022 kallas Soltak (European Solar Rooftops Initiative). Målet är att 25 procent av all energi i EU i framtiden ska komma från solen.
Flera stora industrisatsningar i Östergötland är nu hotade på grund av brist på el.
Enligt Energiföretagen så kan alla satsningar leda till att efterfrågan i regionen de närmaste tio åren tredubblas.
Om ingenting görs nu så kommer det att leda till elbrist i framtiden. Och framtiden är redan här. Nu varnar allt fler aktörer för elbristredan i vinter.
En enkel och kostnadseffektiv väg till att lösa problemet är att installera solpaneler på regionens samtliga bostäder.
Frågan är då hur mycket el man teoretiskt då kan producera?
En Twh är lika mycket el som 50 000 småhus förbrukar på ett år. En gigafabrik som Northvolts batterifabrik i Skellefteå behöva två Twh per år, fullt utbyggd.
Rapporten har tittat på hur mycket el det teoretiskt är möjligt att producera genom att sätta solceller på taken på Norrköpings samtliga flerbostadshus och småhus.
Östergötland använder totalt 6,062 Twh el 2020. Hela Sverige drygt 140.
Ny statistik från Svensk Solenergi visar att en anläggning i genomsnitt på flerfamiljsfastigheter i regionen ger 47,4 KW. Och att en anläggning installerad på ett småhus ger i genomsnitt 11,4 kW.
Sedan är det bara att räkna.
I Norrköpings kommunen fanns det vid årsskiftet enligt Fastighetsregistret: 24 185 småhus och 8 462 flerfamiljsfastigheter
Kalkylen ser då ut så här:
24 185 småhus x 11,4 KW x 1010 timmar (årsgenomsnittet) med full effekt ger 0,28 Twh
8 462 flerfamiljsfastigheter x 47,4 KW x 1010 soltimmar med full effekt ger 0,405 Twh
Totalt: 0,685 Twh.
Teoretiskt ja. Men full möjligt.
Potentialen för solenergi i Norrköping är enorm.
Och då har vi bara tittat på vad det går att göra på hushållens infrastruktur.
Ändå har vi hittat 0,685 Twh. Det motsvarar lite drygt vad en sjättedels kärnreaktor kan producera under ett år, eller vad 34 250 småhus förbrukar.
Visst, det här är hypotetiska siffror som vi aldrig kommer att helt uppnå, men vår rapport visar att det är möjligt att hitta ny miljövänlig elproduktion inom de energisystem vi redan har, och att det mer handlar om att vilja än att kunna.
Ja, det kommer att kosta mycket. Men de stora effekterna i KWH som solpaneler på alla tak innebär betalas snabbt av själva investeringen. Särskilt idag när energipriserna rusar.
Och då har vi ju inte med ett enda ord berört vad detta innebär för klimatomställningen och för ett hållbarare Sverige. Det är klart att vinsten här är ännu större. Gigantisk.
Så jag avslutar med; Det här är egentligen en no-brainer.