En rättssäker vindkraftsprövning?

Energiministern Annika Strandhäll (S) har väckt liv i den miljöpartistiska drömmen om vindkraft som inte hindras av det kommunala vetot.

"Att stora ekonomiska värden tvångsvis överförs från småhusägare till vindindustrin är enligt utredningen tydligen inte något problem ur rättssäkerhetssynpunkt", skriver debattörerna.

"Att stora ekonomiska värden tvångsvis överförs från småhusägare till vindindustrin är enligt utredningen tydligen inte något problem ur rättssäkerhetssynpunkt", skriver debattörerna.

Foto: Caroline Petersson

Debatt2022-03-11 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De landsbygdsbor och fritidshusägare som drabbas får inte stå i vägen för de samhällsförändringar som grundas på Miljöpartiets utopiska föreställningar om en framtid där Miljöpartiets uppfattning om ”hållbar” energiproduktion är ledstjärnan.

Att det sker till priset av skövlad natur och massiv förstörelse av många människors livsvillkor är ett pris som måste betalas. En framtid där de problem som vindkraften skapar förnekas och göms i luftiga ord som ”grönt, klimatsmart, koldioxidfritt och hållbart”.

Ministerns utspel har sin grund i en statlig utredning som orkestrerades av Miljöpartiet och som paradoxalt gavs namnet ”En rättssäker vindkraftsprövning” (SOU 2021:53). I den utredningen nämns inte med ett ord att fastighetsägare som har oturen att få en vindkraftsetablering som granne också kommer att få värdet på sin fastighet kraftigt reducerat.

En vindkraftsexploatör behöver enligt gällande praxis inte ens utreda hur etableringen påverkar fastighetsvärdena i den planerade vindindustrins omgivning. Det är bara att köra på. Att stora ekonomiska värden tvångsvis överförs från småhusägare till vindindustrin är enligt utredningen tydligen inte något problem ur rättssäkerhetssynpunkt.

Den utredning som ministern stödjer sig på utgår från att vindindustrin ska ha rätt att under fem års tid lägga en död hand över stora områden där människor har sin bostad och sitt fritidsboende. En kommun ska, i ett tidigt skede, innan etableringens konsekvenser är utredda, förklara området som ett reservat för vindindustrin.

Områden där i praktiken all nybyggnation kommer att upphöra, där fastighetsägare inte kan planera för framtiden och där småhusfastigheter kommer att säljas till kraftigt reducerade priser – om de ens är säljbara. De områden det handlar om omfattar vart och ett flera hundra kvadratkilometer. Detta är rättssäkerhet i miljöpartistisk tappning, en uppfattning som ansvarig minister tycks dela.

För två hundra år sedan kunde sjöröveri certifieras och legaliseras genom att kronan, mot andel i vinsten, utfärdade ett ”kaparbrev”. Detta rättsinstitut vill ministern återuppväcka genom att erbjuda kommunerna betalt för att vindindustrin skall få rätt att beröva vissa kommunmedlemmar på en del av deras tillgångar, värden som är bundna i den egna fastigheten.