MP: Vi undantar kulturen från besparingar i budgeten

De styrande politikerna i Norrköping har visat att de inte har förstått. Istället har de läxat upp allmänheten, musiker, konstskapare, och till och med ungdomar, om att deras väg är den enda rätta, skriver miljöpartisterna Hedda Ottesen, Robert Nordman, Ingemar Hillerström, Christel Andersson och Jan Thilander. Arkivbild.
De styrande politikerna i Norrköping har visat att de inte har förstått. Istället har de läxat upp allmänheten, musiker, konstskapare, och till och med ungdomar, om att deras väg är den enda rätta, skriver miljöpartisterna Hedda Ottesen, Robert Nordman, Ingemar Hillerström, Christel Andersson och Jan Thilander. Arkivbild.

I Miljöpartiets förslag till budget för 2024 gör vi tre tydliga prioriteringar, där vi håller framtiden i fullt fokus. Vi undantar skolan från nedskärningar. Vi visar att socialnämnden är prioriterad. Slutligen undantar vi kultur- och fritidsområdet från nedskärningar.

Debatt 25 november 2023 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta sistnämnda är ett självklart val för oss. Kulturen är själva grunden till att vi håller ihop som samhälle och människor, i en tid där kriser kräver gemenskap och kreativitet mer än någonsin.

 

Norrköping är en sprudlande kulturstad. Med vårt stora och varierande kulturliv, med alltifrån symfoniorkester till filmskapande och kulturkvarter, blir väl ingen Norrköpingsbo förvånad när våra grannar i Linköping drömmande sneglar mot vår stad? Kulturen är Norrköpings själ och som Norrköpingsbor berättar vi gärna och stolt om allt vi får ta del av här. 

Det är hotet mot denna identitet som under hösten väckt en folkrörelse till liv, för motstånd mot nedskärningarna i kultursektorn och den förnedrande retorik gentemot kulturen som det politiska styret i Norrköping uttryckt.

De styrande politikerna i Norrköping har visat att de inte har förstått. Istället har de läxat upp allmänheten, musiker, konstskapare, och till och med ungdomar, om att deras väg är den enda rätta. 

 

Under lång tid har verksamheter inom kultur- och fritidsnämnden sett sin budget minska. De kämpar hårt för att utföra sitt uppdrag med allt färre anställda och allt mindre medel. Stadsmuseets uppdrag har hela tiden varit att bevara och visa vårt kulturarv, men
hela tiden med allt mindre resurser. De trollar med knäna så gott som dagligen för att alltid hålla dörrarna öppna för vår gemensamma historia. 

Trångbodda Hageby bibliotek har behov av större lokaler, men får inte flytta. Hotet om hyreshöjningar i Hallarna hänger i luften. Den
del av budgeten som borde gå till fria grupper har sjunkit. Kulturen i Norrköping är på riktigt hotad.

Miljöpartiets svar är att vända trenden. Vår kulturstad måste värnas. Med vår budget ges kultursektorn andrum och förutsättningar att växa. Istället för att skära ytterligare ser vi vad en satsning skulle kunna göra. En stad som sjuder av kreativitet som spiller över på alla
områden.

 

Vår gemensamma historia, berättelser, upplevelser och stunder som formar oss får oss att känna tillhörighet och gemenskap. De får oss att förstå det vi inte kan beskriva med ord, och som blir minnen att dela. Kulturen är det som bygger vårt samhälle och svetsar oss samman som människor. 

Kreativiteten tar vi med oss i vår vardag, vårt yrkesliv och vårt företagande. Skapandekraften är det som tagit oss dit vi är idag, och som kan lösa dagens och morgondagens kriser som idag känns helt omöjliga.

På måndag lägger vi fram vårt budgetförslag i kommunfullmäktige. Vi undantar kultur- och fritidsnämnden från besparingar för att som ett första steg stoppa den urholkning som redan skett. I våra kommande ordinarie budgetar kommer vi presentera hur Hageby bibliotek kan få bättre lokaler, Stadsmuseet den budget som krävs, det fria kulturlivet och filmen bättre förutsättningar att fortsätta blomstra. För att nämna några av alla de hundratals viktiga kulturkrafterna i Norrköping. För allas vår skull. För en framtid i Norrköping att längta till.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa