Den 27 januari varje år uppmärksammas Förintelsens minnesdag världen över. Det är en dag då vi hedrar minnet av de sex miljoner judar och miljontals andra, till exempel romer, funktionshindrade, homosexuella och politiska motståndare, som föll offer för nazisternas brott mot mänskligheten under andra världskriget. Men minnesdagen handlar inte bara om att blicka tillbaka på en mörk historisk tid – det är en dag även av ansvarstagande för framtiden.
I vår nutid, där antisemitism och hatretorik åter växer sig starka, är det viktigare än någonsin att hålla minnet av Förintelsen levande. Historien berättar för oss vad som kan hända när hat, intolerans och totalitära ideologier tillåts växa sig starka. Minnesdagen är en påminnelse om att stå upp för demokrati, mänskliga rättigheter och människovärde.
Förintelselägrens grymheter fick oerhörda konsekvenser också för efterkrigstidens samhällen. Under minnesdagen hedrar vi de människor som mördades och de som fick lida svårt men överlevde. Överlevarnas röster kan utgöra en bro mellan dåtid och nutid, en varning för vad som kan ske om vi inte är vaksamma.
I en tid då konspirationsteorier och förnekelse av Förintelsen sprids på internet, är det avgörande att våra skolor, medier och samhällen med kraft fortsätter att undervisa och berätta om Förintelsen. Genom kunskapen kan vi motverka de krafter som vill skriva om historien, förminska eller förneka Förintelsen.
Vi har ett gemensamt och generationsöverskridande ansvar att motverka intolerans i alla dess former. Hatet som ledde till Förintelsen började inte med gaskamrar, utan med ord, fördomar och diskriminering. I dag ser vi hur rasism och antisemitism återigen får fäste globalt såväl som nationellt och lokalt. Att uppmärksamma minnesdagen är att ta ställning mot dessa krafter och visa att vi inte kommer att låta historien upprepa sig.
Trots sin mörka bakgrund är Förintelsens minnesdag också en dag för hopp. Det är en chans att visa att vi verkligen kan lära av historien och tillsammans arbeta för en bättre framtid där varje människa värderas lika och respekteras, oavsett bakgrund, tro eller tillhörighet.
Ikväll går ett fackeltåg från Norrköpings synagoga till den judiska begravningsplatsen. Som lokalsamhälle står vi då upp för demokratin och människovärdet! Vi visar att det i vårt Norrköping finns en stark gemensam vilja mellan det offentliga, civilsamhällets aktörer och den enskilda Norrköpingsbon att sluta oss samman mot antisemitism och rasism. Kom med du också!
Anna Sotkasiira Wik
Kommunfullmäktiges ordförande Norrköping
Olle Vikmång
Kommunstyrelsens ordförande Norrköping
Katarina Wändahl
Kyrkoherde i Svenska kyrkan i Norrköping