Elevhälsan ska värnas även framöver

Vi håller med skribenten om att våra barn och barnbarn är vår investering för framtiden.

Vi vill dock poängtera att vi tillsammans med övriga kommunledningen är överens om att elevhälsoarbetet ska värnas även i dessa tider, skriver kristdemokraterna Eva-Britt Sjöberg, Claes Nilsson och Anna Bäck. Genrebild.

Vi vill dock poängtera att vi tillsammans med övriga kommunledningen är överens om att elevhälsoarbetet ska värnas även i dessa tider, skriver kristdemokraterna Eva-Britt Sjöberg, Claes Nilsson och Anna Bäck. Genrebild.

Foto: Tor Johnsson/Arkiv

Debatt2023-05-30 22:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Nu får vi bistå i skolan - för barnbarnens skull" NT 27/5

Att var och en av oss engagerar sig på de sätt vi kan för att stötta den uppväxande generationen är ovärderligt viktigt. Det gäller både i och utanför skolans verksamheter. 

Det finns skolenheter i kommunen som sedan ett antal år tillbaka har volontärer som regelbundet stöttar upp på raster och andra aktiviteter, och det är mycket uppskattat bland personal såväl som hos elever. 

Vi som kommun har ansvar för att ge eleverna den grund de behöver för att klara sig väl i livet framåt. För att det ska vara möjligt, samtidigt som övriga välfärdsuppdrag också ska fungera, behöver vi se till att följa utvecklingen noga så att vi inte lägger onödigt mycket medel på lokalytor som vi kan klara oss utan. Vi uppfattar att skribenten också har förståelse för detta. 

Prognoser pekar på och vi ser ett minskat antal barn och elever framöver, medan tidigare planering av skollokaler utgått från det motsatta. Det innebär att vi har ett överskott på lokaler och därmed en hel del tomma platser, vilket kostar mycket pengar. Så kan vi inte ha det. Vi vill istället prioritera att kunna ha utbildad personal runt eleverna. 

Vi vill dock poängtera att vi tillsammans med övriga kommunledningen är överens om att elevhälsoarbetet ska värnas även i dessa tider. I Elevhälsan ingår att ge både fysiskt, psykiskt och pedagogiskt stöd. Även den verksamheten kan naturligtvis behöva förändringar men då är det för att kunna nå längre och kunna hjälpa fler elever. 

Vi behöver alla vara kreativa och visa solidaritet, precis som skribenten skriver, för att klokt kunna investera kommunens resurser på ett kärnfullt sätt i framtiden - nämligen våra barn och barnbarn.