Detta hör inte hemma här

Det är illa nog att skolinspektionen ska hantera kommunala och privata skolanmälningar som handlar om bristande kvalité men betydligt värre är att anmälningar nu också handlar om könsseparation, hedersbrott och påtvingade religiösa traditioner, skriver Sophia Jarl (M)

En skola som uppvisar långtgående brister  oavsett om den är privat eller kommunal, bör givetvis läggas ned, skriver Sophia Jarl

En skola som uppvisar långtgående brister oavsett om den är privat eller kommunal, bör givetvis läggas ned, skriver Sophia Jarl

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

DEBATT2018-11-17 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping är återigen anmäld till skolinspektionen. Tidigare anmälningar har främst handlat om att huvudmannen inte levererat undervisning och stöd till elever i enlighet med skollagen. Den här gången anklagas skolan bland annat för att inte förhindra sexuella trakasserier, att negligera hedersbrott mot flickor och att understödja hot som tar sitt ursprung i religiös övertygelse. Jag har givetvis ingen möjlighet att, i nuläget, bedöma substansen i denna anmälan men jag konstaterar att detta är allvarliga uttalanden om verksamheten som skolinspektionen bör hantera mycket skyndsamt.

Jag har under mycket lång tid ifrågasatt Kunskapsljuset som skola utifrån ett skollagsperspektiv. År efter år har skolinspektionen utrett skolan och hotat huvudmannen med diverse viten. Under samma tidsperiod har behörigheten på lärare varit långt under en nivå som kan accepteras. Inspektionen har också synliggjort allvarliga brister i skolans arbete med bedömning och betygssättning. Med anledning av dessa omfattande brister har jag, vid ett flertal tillfällen, föreslagit att de två största partierna, vi och socialdemokraterna skulle formulera en gemensam skrivelse gällande vår oro för elevernas skolgång till skolinspektionen. Mitt initiativ har dock inte vunnit gehör hos S utan partiet har gång på gång hänvisat till skolinspektionens återkommande handläggningar som enligt mig varit både för långdragna och tandlösa. Det borde givetvis legat i S intresse att agera mer kraftfullt för de 150 elever som riskerat sin grundskoleutbildning. En skola som uppvisat sådana långtgående brister, oavsett om den är privat eller kommunal, bör givetvis läggas ned.

Efter den stora flyktingkrisen har Sverige, i större utsträckning, skakats av rapportering om hedersbrott och tvång på grund av religion mot bland annat barn. Det beror givetvis på att människor med ett annat förhållningssätt till religionen som lag och rättesnöre kommit till ett sekulariserat Sverige. I spåren av den sista anmälan, som i huvudsak handlar om att Kunskapsljuset skulle understödja gamla traditioner, i religionens namn, blir det också aktuellt att återigen väcka upp frågan om religiösa friskolor. Den politiska debatten har varit kluven men det finns inom de flesta partier en uppfattning att det är problematiskt med konfessionella skolor. Särskilt svårt är det att säkerställa att undervisningen verkligen är fri från religiösa inslag och att den del av skolverksamheten som, enligt lag, får omfattas av religiösa inslag verkligen är- och upplevs som frivillig av elever, föräldrar och personal.

Det är illa nog att skolinspektionen ska hantera kommunala och privata skolanmälningar som handlar om bristande kvalité i den stora utsträckning som vi ser idag – men jag hoppas att alla politiska partier inser att det är betydligt värre att anmälningar mot skolor nu också handlar om könsseparation, hedersbrott och påtvingade religiösa traditioner. Sådant hör hemma i en annan tid och i ett annat rum. Inte i Sverige 2018.

Läs mer om