Östgötar som passar på att röja hemma i sommar kan göra en viktig miljöinsats genom att sortera ut gamla batterier, målarfärg och andra farliga rester, skriver Anders Gunnarsson på miljöföretaget Ragn-Sells.
Utflykt till stranden, slappa i hängmattan – och så storstäda. På sommaren passar många på att rensa i förråd, uthus och andra skrymslen. Men så stöter man på de där uttjänta batterierna, slattarna av målarfärg och burkarna med gammal medicin. Suck. Hur var det nu med farligt avfall?
Mycket av det vi har hemma klassas faktiskt som farligt avfall när det städas bort. Det betyder att det måste hanteras på rätt sätt för att inte skada människor, djur och natur. Exempel på farligt avfall som ofta finns i ett hem är allt med sladd eller batterier, burkar med färg, lack och lim, kemikalier som rengöringsmedel eller insektsspray, överblivna läkemedel och kosmetik som nagellack och hårspray.
Genom att ta med de här produkterna till återvinningscentralen gör du både dig själv och miljön en tjänst. Hamnar de fel, i soporna, i avloppet eller bakom husknuten, kan det leda till försämrat dricksvatten, minskad biologisk mångfald eller skadliga halter miljögifter i våra matfiskar. Ett gammalt batteri i soppåsen kan också göra att avfallet självantänder.
Varje tur till återvinningen gör dessutom skillnad för klimatet. Nästan hälften av världens klimatutsläpp beror i dag på att vi hela tiden skaffar fram nya råvaror till allt vi behöver, i stället för att använda dem vi redan har på nytt. Men i många fall innehåller det farliga avfallet värdefulla råvaror som kan användas igen, bara de tas hand om på rätt sätt. Genom att återvinna dem kan vi hushålla med jordens resurser, minska behovet av att producera nya material och sänka klimatutsläppen.
Bara i Östergötland beräknas upp till 330 ton farligt avfall hamna i den vanliga soppåsen varje år. Genom att återvinna sitt farliga avfall kan sommarlediga östgötar göra fint hemma och samtidigt bidra till ett hållbart och giftfritt samhälle. Här är tre tips:
Packa ordentligt. Tänk på att det farliga avfallet ska vara väl förpackat innan du lämnar in det. Trasiga förpackningar innebär en risk för både dig själv, miljön och personalen som tar emot det. Behöver du hälla över något i en annan förpackning, se till att skriva ut vad den innehåller.
Blanda inte. För att underlätta återvinningen och minska risken för skador på människor och miljö är det viktigt att sortera produkterna var för sig. Undvik till exempel att blanda slattar av farliga vätskor i samma förpackning.
Läs på innan. Ta reda på vad som räknas som farligt avfall och var du kan lämna det innan du sätter i gång, så sparar du tid och energi. Ofta finns bra information på kommunens hemsida.
Vi vet att många vill storstäda med hänsyn till klimat och miljö. Att ta hand om sitt farliga avfall är ett enkelt sätt att ge värdefulla resurser nytt liv och skynda på omställningen till ett hållbart samhälle.
Städa smart och avgifta samtidigt samhället i sommar
Bara i Östergötland slängs upp till 330 ton farligt avfall i hushållssoporna varje år, skriver Ragn-Sells regionchef Anders Gunnarsson och uppmanar sommarlediga att sortera soporna och köra dem med
För att underlätta återvinningen och minska risken för skador på människor och miljö är det viktigt att sortera produkterna var för sig. Undvik till exempel att blanda slattar av farliga vätskor i samma förpackning, skriver Anders Gunnarsson, regionchef Ragn-Sells. Arkivbild.
Foto: Charlotte Madestam
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.