Det går att förena vindkraft med hänsyn till naturen

Holmens planer för vindkraft innebär en rimlig balans mellan hänsyn till miljö och natur och behovet av fossilfri energi, skriver Nils Ringborg, talesperson för Holmen vindkraft i Östergötland i en replik.

Nils Ringborg, talesperson för Holmen i vindkraftsprojektet i Östergötland.

Nils Ringborg, talesperson för Holmen i vindkraftsprojektet i Östergötland.

Foto: Christer Andersson

Debatt2022-01-31 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Holmen ge upp planerna -  det finns bättre alternativ" NT 19/1

Gunnar Ljunggren menar att Holmen ska stoppa planerna på att bygga vindkraftverk inom Norrköpings kommun. Men landbaserad vindkraft, såväl som havsbaserad, kommer att behövas eftersom Sverige måste fördubbla produktionen av fossilfri el de kommande 20 åren för att klara klimatmålen.

Den senaste tidens extremt höga elpriser visar redan idag nödvändigheten av mer fossilfri elproduktion, inte minst i södra och mellersta Sverige. Leveranssäker el till konkurrenskraftiga priser är en absolut förutsättning. Det är först då vi kan tro på jobb och välfärd även i framtiden. 

Vi inom Holmen anser att våra planer innebär en rimlig balans mellan hänsyn till miljö och natur och behovet av fossilfri energi. 

För det första är det område Holmen valt för kommande vindkraftverk utpekat i Norrköpings kommuns översiktsplan som lämpligt för att etablera vindkraft. Området ligger parallellt med riksväg 55 och med järnvägen. Vidare finns en 400 kilovoltsledning i projektområdet samt ytterligare mindre elledningar. Vi tycker därför att projektområdet uppfyller kraven ur flera aspekter. I våra planer ingår att uppskattningsvis cirka 60 hektar mark inte längre kommer att vara skogsmark. Det är cirka en promille av Holmens totala sammanhängande skogsinnehav norr om Norrköping.

För det andra ska de ansökningarna Holmen lämnat in i Östergötland granskas av Länsstyrelsens experter. Därefter ber Länsstyrelsen kommunerna som berörs att ta ställning till markens lämplighet för vindkraft. Det är en lång men noggrann process som bygger på hänsynstagande. 

Som en tredje punkt genomför Holmen en lång rad olika utredningar och inventeringar just för att miljöhänsyn ska tas. Holmens skogsinnehav som sträcker sig cirka 45 kilometer från Stavsjö till Finspång innehåller många värdefulla miljöer för fågel- och djurliv. Miljöer som noggrant vårdas, brukas, förstärks och inventeras av Holmens kunniga och välutbildade skogsexperter. 

Sammantaget är vi övertygade om att det djur- och växtliv som Gunnar Ljunggren beskriver kan samexistera med en vindkraftsetablering. Vi menar att det går att kombinera vindkraft och naturhänsyn.