Det finns plats för både får och varg i Sverige

Replik på debattartikel i NT den 30 juli, om ”Hur många vargar tål Östergötland”.

De problem som finns för landsbygden torde vara av annat slag än förekomsten av en naturlig fauna.

De problem som finns för landsbygden torde vara av annat slag än förekomsten av en naturlig fauna.

Foto: Junge, Heiko

Debatt2024-08-05 09:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I debattartikeln skriver Distriktsstyrelsen för Centerpartiet i länet att ”Vargfrågan är en riktigt känslig fråga”. Frågan är politiskt infekterad och polariserad, men borde inte vara det. I de opinionsundersökningar som gjorts i Sverige och i Europa blir resultatet oftast att ca 70 procent är positiva till att vargen ska få finnas, drygt 10 procent är negativa. Från politiskt håll lyfts frågan om vargens närvaro som en överlevnadsfråga för landsbygd och fårskötsel. 

I det Mellansvenska rovdjursförvaltningsområdet, det område där det länge funnits flest vargar, ökade fårhållningen med 24 procent mellan år 2000 och år 2022, räknat i antal tackor och baggar. I Örebro län, med rik vargförekomst, var ökningen 69 procent under samma tid. De problem som finns för landsbygden torde vara av annat slag än förekomsten av en naturlig fauna, t ex tillgång till kommunikationer, skolor, affärer, vård och annan typ av gemensam och offentlig service. 

Man kan också se vargfrågan i ett större perspektiv. Varg och andra rovdjur är en viktig del för att det ekologiska systemet ska fungera. Det har forskare, genetiker och ekologer länge förstått. På EU-nivå har man lyssnat på dessa väl utbildade personer och på ett framgångsrikt sätt fått till en återkomst av en stark vargstam i Europa. När politiker i Sverige diskuterar vargfrågan gör man det utifrån personligt tyckande, och utan att ta reda på fakta och lyssna på sakkunniga. Att hävda att en isolerad vargstam på ett par hundra djur klarar långsiktig överlevnad är helt enkelt inte sant! Vargförekomsten i Europa har gått från nära noll till flera tusen.

Sverige är Europas till ytan tredje största land och ett av de glesast befolkade länderna. Det är förunderligt att man i t ex Spanien, Tyskland och Italien kan hysa så stora vargpopulationer. De måste ha hittat sätt att klara av samexistens mellan rovdjur och människor – det bör vi också klara. Ett av de viktigaste verktygen vi har för detta är att hjälpa våra djurägare att sätta upp rovdjursavvisande stängsel (RAS). Det kan våra politiker bidra till genom att öka ersättningen för att bygga och underhålla RAS. 

Det framförs ofta att RAS inte är 100-procentigt säkert. Det är sant att det har förkommit angrepp av varg på får, i enstaka fall, bakom RAS. Ofta har det då vid besiktning visat sig att vargen kunnat ta sig in vid någon svaghet i stängslet som har uppstått, eller rent av att en grind inte har stängts. Det är få saker som är 100 procent säkra. En sak är dock säker – ett välbyggt RAS minskar risken för vargangrepp till nära noll, och det är det säkraste och ekonomiskt mest rimliga alternativ som föreligger. 

Christer Davidsson

Regionansvarig i Östergötland

Svenska Rovdjursföreningen