Det finns inga planer på varsel eller uppsägningar

I en insändare framför en skribent önskemål om att använda Region Östergötlands överskott på vårdpersonalen som slitit under Coronapandemin.

Till följd av pandemins effekter behöver vi både arbeta ikapp den framskjutna vården, men också skapa goda förutsättningar för vårdpersonalens återhämtning, skriver Kaisa Karro (S).

Till följd av pandemins effekter behöver vi både arbeta ikapp den framskjutna vården, men också skapa goda förutsättningar för vårdpersonalens återhämtning, skriver Kaisa Karro (S).

Foto: Jasmine Hübinette

Debatt2022-02-10 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Regionens ledning måste lyssna på personalen" NT 4/2

Som regionstyrelsens ordförande i Östergötland instämmer jag i önskemålet om att vårdpersonen ska ha goda arbetsvillkor. 

Behoven inom hälso- och sjukvården växer under kommande år och därför finns det inga planer på varsel eller uppsägningar av personal. Istället kommer hälso- och sjukvården behöva ha mer personal – inte mindre. Till följd av pandemins effekter behöver vi både arbeta ikapp den framskjutna vården, men också skapa goda förutsättningar för vårdpersonalens återhämtning. För att förbättra vårdpersonalens arbetsvillkor och arbetsmiljö satsar Koalition för Östergötland därför 20 miljoner kronor för höjda löner. Över 2 000 medarbetare, däribland specialiserade sjuksköterskor och undersköterskor, får höjd lön under 2022. 

I den nyhetsartikel som skribenten hänvisar till framgår det att delar av Region Östergötlands överskott kommer användas till att kapa Coronaköerna. Därutöver tillför koalitionen i sin budget för 2022 drygt 700 miljoner kronor till hälso- och sjukvården. Tack vare högre statsbidrag och högre skatteintäkter än väntat kan vi tillskjuta ytterligare 250 miljoner kronor för att kapa Coronaköerna, stärka arbetsmiljön och förbättra arbetsvillkoren. 

Koalition för Östergötland vill tillföra mer resurser till hälso- och sjukvården för att möta de utmaningar och behov som finns. Det handlar om respekt för vårdpersonalen som utför storartade insatser för att rädda människors liv och hälsa.