Det behövs en riktig debatt om barnomsorgen

Det är en tråkig debatteknik som den borgerliga majoritetens fyra företrädare använder sig av när de avfärdar vår debattartikel om BOA (Barnomsorg på obekväm arbetstid) i Söderköping.

BOA ses av majoriteten alltså inte som en självklar del av barnomsorgen utan hanteras istället som en separat verksamhet som närsomhelst kan väljas bort eller prioriteras ned, skriver vänsterpartisterna Malin Östh och Katrin Appelqvist.

BOA ses av majoriteten alltså inte som en självklar del av barnomsorgen utan hanteras istället som en separat verksamhet som närsomhelst kan väljas bort eller prioriteras ned, skriver vänsterpartisterna Malin Östh och Katrin Appelqvist.

Foto: Mikael Andersson

Debatt2022-01-11 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Barnomsorg nattetid löses individuellt i fortsättningen" NT 3/1

Istället för att bemöta våra argument i sak och ta en verklig debatt i en viktig fråga så gör man vad man kan för att misskreditera och underminera. Enligt majoritetsföreträdarna har vi fel i så gott som allt vi skriver: vi vinklar, överdriver och har allmänt dålig koll. Och som toppen på moset är vi dessutom ekonomiskt oansvariga och ”vill att allt ska vara gratis”. 

Alla som på minsta sätt följt Vänsterpartiet i Söderköping vet att vi aldrig drivit linjen att ”allt ska vara gratis”. Vi står däremot upp för en stark gemensam välfärd och opponerar oss varje gång borgerligheten lägger fram förslag som urholkar densamma. Vi opponerade oss när borgerligheten försämrade hemtjänstnormen och ändrade intervallet för toalettstädning från varje vecka till var tredje vecka. Vi opponerade oss när borgerligheten drog ner på öppettiderna på Focus fritidsgård och vi opponerade oss när man valde att stänga Norr Tulls Förskola och BOA. Det har vi gjort. 

Men vi har aldrig lagt någon önskebudget. Istället lägger vi, varje år, fram en egen budget där samtliga satsningar är finansierade. Skillnaden mellan oss och de borgerliga partierna är inte budgetteknisk. Det som skiljer oss är istället synen på välfärden och det kommunala uppdraget där vi, till skillnad från borgerligheten, slår vakt om välfärden och står upp för allas rätt till en fungerande kommunal service. 

De ”felaktigheter” man i övrigt påstår att vi sprider är inga felaktigheter utan går samtliga att styrka i Barn- och utbildningsnämndens protokoll eller i majoritetens egna uttalanden: 

Våren 2020 stängdes BOA med kort varsel. Det gjordes inte pga ”regionens rekommendationer under rådande pandemi” utan det gjordes för att kunna flytta över BOA:s personal till övrig barnomsorg. (BUN, beslut 5/5-2020) BOA ses av majoriteten alltså inte som en självklar del av barnomsorgen utan hanteras istället som en separat verksamhet som närsomhelst kan väljas bort eller prioriteras ned. 

Hösten 2020 återöppnade BOA men utan omsorg nattetid. Det gjordes för att de nya lokaler man flyttat verksamheten till inte uppfyllde de brandskyddsregler som finns för nattomsorg. Roland Nilsson kommenterade detta i NT 9/9-2020 och lovade då att återställa verksamheten: ”Det finns familjer som kommer att vilja ha barnomsorg på natten. Vi är inställda på att lösa detta.” Det löftet backade man senare ifrån och tog bort möjligheten till barnomsorg nattetid. 

Slutligen skriver man att det är för få barn på BOA. Men då ska man veta att det i början av 2020 var 19 barn inskrivna. Det är många barn i en kommun av Söderköpings storlek. 19 barn, innan man på kort varsel stängde i fyra månader och sedan återöppnade utan nattomsorg. Att antalet barn minskar efter en sådan hantering är inte konstigt.  

Att vi opponerar oss nu beror alltså inte på att vi inte förstått. Det beror istället, hör och häpna majoriteten, på att vi inte håller med. De ”individuella lösningar” som borgerligheten lyfter fram som alternativ till BOA riskerar i verkligheten att vara inga lösningar alls. Majoritetsföreträdarna öppnar också avslutningsvis för att BOA kan komma att återöppna. En bättre, stabilare och mer ekonomisk lösning vore naturligtvis att inte stänga överhuvudtaget.