Det behövs en rättvis fördelning för att få en levande landsbygd

Det kanske är dags att bryta sig loss från centralorten och bilda egna kommuner i ytterområdena, funderar Anders Beckman, kassör i Kolmårdens byggemenskap och ledamot i Kolabs styrelse.

I Stavsjö har det byggts 8 + 12 lägenheter så att äldre kan bo kvar. De flyttar in i en lägenhet och säljer sitt hus till en barnfamilj, en positiv flyttkedja, skriver Anders Beckman.

I Stavsjö har det byggts 8 + 12 lägenheter så att äldre kan bo kvar. De flyttar in i en lägenhet och säljer sitt hus till en barnfamilj, en positiv flyttkedja, skriver Anders Beckman.

Foto: Annika Flood

Debatt2024-05-06 09:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Samhällsservicen är viktig för ett samhälles utveckling" NT 28/3

"Äldre ska kunna klara sig längre med stöd i eget boende" NT 19/3

Den 4 april skrev några centerpartister en replik angående Patrik Palms påstående "att investeringar utanför stadskärnan är dyra och olönsamma och lösningen för behov av offentlig service är centralisering av verksamheterna". 

Ska det bara finnas offentlig service i centralorten? Hur dum får man vara som politiker? Hur kommer Sverige att se ut om 50 år om detta sätt att tänka fortsätter? 

Vi som bor i tätorterna utanför centralorten betalar också skatt och vart tar de pengarna vägen? I Nyköpings kommun har alla tätorter utanför centralorten gått samman för att få en gemensam front mot centralorten. De har också ifrågasatt vad "deras" skatteintäkter används till. 

I Stavsjö har det byggts 8 + 12 lägenheter så att äldre kan bo kvar. De flyttar in i en lägenhet och säljer sitt hus till en barnfamilj, en positiv flyttkedja. På det viset blir det bättre underlag för bland annat hemtjänsten. De har även en digital lanthandel i Stavsjö.

Om vi inte tar hand om landsbygden så får vi inte heller någon centralort. Av de som har bott hela sitt liv i exempelvis Krokek vill de flesta bo kvar även på äldre dagar. Då behövs det en rimlig servicenivå, tillgång till lägenheter och äldreboenden. Bönder och industrier på landsbygden med flera vill också ha tillgång till service.

Vi, Kolmårdens Byggemenskap (ek. för.) och Kolmårdens Utveckling AB (svb), Kolab, jobbar för att få till så billiga hyreslägenheter som möjligt i Krokek, för att göra det möjligt att bo kvar och behålla det sociala nätverket. 

Kolab har också ett likadant projekt i Kvarsebo, där det snart också kommer att finnas en digital lanthandel. Det kanske är dags att kapa banden med centralorten och bilda ytterområdeskommuner (igen)?