Det är inte böndernas fel att maten är dyr

Varje dag möts vi av rubriker att maten blivit alldeles för dyr och att alla måste dra sitt strå till stacken för att priserna ska ner.

Handlar du för en krona får vi som producent 9 öre, vilket är en halvering sedan EU-inträdet. Importen tar 17 öre, industrin 26 öre och handeln toppar med 34 öre, skriver Jeanette Blackert, ordförande LRF Östergötland.

Handlar du för en krona får vi som producent 9 öre, vilket är en halvering sedan EU-inträdet. Importen tar 17 öre, industrin 26 öre och handeln toppar med 34 öre, skriver Jeanette Blackert, ordförande LRF Östergötland.

Foto: Sune Johansson

Debatt2023-04-16 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även vi producenter ska bidra till att maten ska bli billigare. Vi, producenter av livsmedel i Sverige, har under många år, ända sedan EU-inträdet framförallt, verkat i en ansträngande konkurrenssituation vilket resulterat att många av oss slutat med sin verksamhet. Samtidigt har vi gått från att vara självförsörjande på mat i Sverige till att nu importera hälften av den mat vi äter. 

Mat som produceras billigare i andra länder, efter helt andra regler än de vi ska följa, har flödat in över gränsen och många butikskedjor tävlar om var du kan köpa den billigaste fläskfilén till middagen, mitt i veckan. 

Vi har vant oss vid att det i grönsaksdisken alltid finns fräscha tomater, paprikor, sallad och gurka (billigt såklart) även om det är mitt i smällkalla vintern. För någon generation sedan fanns det inte på kartan att vi skulle äta grönsaker innan det var säsong för det. Idag möts vi av primörrecept redan till påskbordet.

Vi i LRF talar om den så kallade matkronan, där vi visar fördelningen när du som konsument går till affären och handlar. Handlar du för en krona får vi som producent 9 öre, vilket är en halvering sedan EU-inträdet. Importen tar 17 öre, industrin 26 öre och handeln toppar med 34 öre. 

Vid en försvagad krona blir den importerade maten än dyrare, vilket banken Nordeas chefekonom Annika Winsth belyser i DI-podden. Hon säger också att justerat för kronans försvagning har svenska matpriser faktiskt stigit mindre än i jämförbara länder.

Vi i LRF såg redan hösten 2020 att maten skulle bli dyrare och verkligheten är nog att vi kommer få vänja oss vid att något så viktigt som det vi äter måste få kosta. 

Kanske kan det komma något gott ut av det också. Kanske kommer vi inte slänga 20 procent av det vi bär hem, kanske kommer vi äta mindre onyttig processad mat som halvfabrikat eller grönsaker odlade på andra sidan jordklotet, på någon annans grundvatten. Kanske vi kommer äta mer svensk, närodlad eller närproducerad mat efter säsong och samtidigt bidra till mindre miljöpåverkan, fler svenska jobb, ökad svensk beredskap.

Du blir vad du äter, och samhället påverkas av dina val.