Det är enkelt att skylla alla problem på Putin

Det svenska folket lider idag av konsekvenserna av socialdemokratisk politik.

För att långsiktigt säkra Sveriges elförsörjning och hålla elpriserna på rimligt låga nivåer på lång sikt jobbar vi tillsammans med regeringen för att underlätta utveckling och utbyggnad av modern kärnkraft, skriver sverigedemokraterna Oscar Sjöstedt och Jonas Andersson.

För att långsiktigt säkra Sveriges elförsörjning och hålla elpriserna på rimligt låga nivåer på lång sikt jobbar vi tillsammans med regeringen för att underlätta utveckling och utbyggnad av modern kärnkraft, skriver sverigedemokraterna Oscar Sjöstedt och Jonas Andersson.

Foto: Tim Aro TT/SD

Debatt2023-03-25 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Brutna vallöften betalar inga räkningar" NT 2/3

Åtta år av vanstyre och senfärdighet har inte bara skapat en kris, utan flera parallella kriser, av sällan skådat slag. Det är ingen lätt situation som den nya regeringen har ärvt av Socialdemokraterna och tyvärr kommer det ta tid att vända den negativa utvecklingen.

Det är enkelt att skylla alla problem på Putins invasion av Ukraina. Men faktum är att den svenska inflationen låg dubbelt så högt som inflationsmålet redan före krigets utbrott. Putin utnyttjade att Socialdemokraterna satt Sverige i ett mycket sårbart läge genom att lägga ner kärnkraften. Det energiberoende som Sverige och EU har till fossila bränslen medförde att kriget spädde på den redan problematiskt höga inflationen som uppstått i kölvattnet av pandemin.

Socialdemokraterna satt dessutom vid makten under de sju första av totalt tolv månader som gått sedan invasionen. Under det absolut mest kritiska läget gjorde Socialdemokraterna ingenting för att motarbeta konsekvenserna av invasionen. Mat- och energipriser steg nästan omedelbart och det var mycket tydligt att detta skulle leda till press på hushållen under hösten och vintern.

Nu har den nytillträdda regeringen kommit på plats och med stöd av Sverigedemokraterna skrider den till verket för att kompensera för konsekvenser från såväl kriget som dålig socialdemokratisk politik. Tyvärr sker dessa förändringar inte över en natt.

För att mildra de ekonomiska konsekvenserna för hushållen krävs breda och omfattande krafttag från regering och riksdag. Vi har hittills redan sänkt skatten på drivmedel och vi kommer fortsätta prioritera ytterligare sänkningar under resten av mandatperioden. 

För att långsiktigt säkra Sveriges elförsörjning och hålla elpriserna på rimligt låga nivåer på lång sikt jobbar vi tillsammans med regeringen för att underlätta utveckling och utbyggnad av modern kärnkraft.

Sammanfattningsvis jobbar vi hårt för att återställa det energisystem, och i förlängningen den ekonomiska tryggheten för vanligt folk, som Socialdemokraterna aktivt slog sönder under sina senaste åtta år vid makten.