Det är dags för Sverige att gå med i Nato

Ett större brott mot mänskligheten än krig är svårt att föreställa sig, skriver Parik Karlson (L). Bilden från St Petersburg, Ryssland och torsdagens demonstrationer mot kriget i Ukraina.
Ett större brott mot mänskligheten än krig är svårt att föreställa sig, skriver Parik Karlson (L). Bilden från St Petersburg, Ryssland och torsdagens demonstrationer mot kriget i Ukraina.

Det som inte fick hända har hänt. Ryssland genomför nu en invasion och fullskalig militär attack mot Ukraina - vars enda önskan varit att förbli och fördjupa sin roll som en fri och demokratisk stat i Europa. Nu krävs tydlighet och insikt om stundens allvar.

Debatt 25 februari 2022 22:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter det ryska erkännandet av utbrytarområdena Donetsk och Luhansk som självständiga stater tog det inte lång tid innan den ryska armén angrepp Ukraina med full kraft. Hela händelseförloppet utgör ett tydligt brott mot folkrätten, mänskliga rättigheter och ytterligare en kränkning av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. De första rapporterna från landet visar på stor förödelse och värre kommer det tyvärr att bli. 

Ett större brott mot mänskligheten än krig är svårt att föreställa sig. Det finns ingenting som rättfärdigar den här fruktansvärda händelsen, inget kan rättfärdiga det som nu pågår i Ukraina. Nu upplever landet och det ukrainska folket stort lidande av de övergrepp som de utsätts för. President Volodymyr Zelensky uppmanar landets invånare att behålla lugnet och skrev i ett uttalande, ”Civila medborgare i Ukraina bör stanna hemma. Varna dina nära och kära om vad som händer. Ta hand om de som behöver hjälp.”, i krig är det alltid de oskyldiga som blir hårdast drabbade. Hur det här kommer att skrivas om i historieböckerna är upp till oss. 

Ord måste övergå till handling, nu är det dags för att:

Sverige och EU agerar samlat med stor handlingskraft. Det krävs hårda sanktioner mot Ryssland och det demokratiska Ukraina behöver, mer än någonsin, Sverige och omvärldens stöd. 

I krig är det alltid de mest oskyldiga som blir hårdast drabbade. Liv kommer förloras, hem och drömmar kommer förstöras och familjer kommer splittras. Sverige behöver redan nu förbereda sig för att ta emot krigsflyktingar.

Stötta Ukraina ekonomiskt med ett lån på 10 miljarder, medel som de kan använda där de behövs bäst för att öka sin motståndskraft. Det räcker inte med bidrag till Röda Korset.

Snabbrusta Försvarsmakten, något som finansieras genom att ta 30 miljarder från beredskapsreserven. Med tanke på Putins alltmer aggressiva och oberäkneliga agerande måste Sverige ha ett robust försvar.

Dags för Sverige att gå med i NATO. I en osäker omvärld gäller det att själv vara säker på vad som är rätt och fel. Det är rätt att välja sida, att stå upp för demokratier och deras suveränitet. NATO behövs, för att kämpa för frihet och fred i alla delar av världen. Nu är det mer aktuellt än någonsin. Ensam är inte stark - ensam är bara ensam. 

Vi talar ofta om frihet, det är stunder som denna som vi förstår vad det faktiskt innebär. Ukraina behöver nu vårt tydliga stöd inte bara i ord utan i handling. Vi står med Ukraina.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa