Den liberala demokratin står på spel i Europa

Det är viktigt att rösta i EU-valet i juni. Den liberala demokratin med sina mänskliga rättigheter är hotad av nationalister i Europa både från höger och vänster (socialister och konservativa), skriver Gunnar Asserhed, Liberalerna i Norrköping.

Om Ryssland vinner kriget mot Ukraina kommer ett angrepp på de baltiska staterna och Sverige att vara i riskzonen. Detta anser många militära bedömare, skriver Gunnar Asserhed, Liberalerna i Norrköping.

Om Ryssland vinner kriget mot Ukraina kommer ett angrepp på de baltiska staterna och Sverige att vara i riskzonen. Detta anser många militära bedömare, skriver Gunnar Asserhed, Liberalerna i Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2024-04-27 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De som väljs in i Europaparlamentet den 9 juni måste ha viljan och förmågan att förstärka samarbetet i Europa. Inte begränsa samarbetet som flera svenska partier både till vänster och höger vill. 

Karin Karlsbro och Anna- Maria Corazza Bildt är båda liberaler som vill förstärka demokratin och samarbetet i Europa. Det får inte fortsätta att vara så att Ungern minskar mänskliga rättigheter eller hindrar stödet till Ukrainas frihetskamp. Vi liberaler vill slopa kravet på enhällighet i EUs ministerråd. Ungern får inte stå i vägen för stödet till Ukraina. Ungerns flörtande med Putin-regimen i Ryssland är ett hot också mot oss. 

Europas mörka historia lär oss att  diktatorer som Putin får man inte ens ge ett lillfinger eller kompromissa med. Om Ryssland vinner kriget mot Ukraina kommer ett angrepp på de baltiska staterna och Sverige att vara i riskzonen. Detta anser många militära bedömare.

Ett svagt och splittrat Europa såsom nationalister både till höger och vänster vill stärker Putins makt och kan bli ett hot mot vår liberala demokrati. Därför är det viktigt att sätta sig in i vad det kommande EU-parlamentsvalet gäller. Det är ett val som angår oss framtiden och vår liberala demokrati. Ytterst gäller EU-valet också din och min frihet.