Dags för polisen införa gatulangningsgrupper

Nyligen var det åter skottlossning mitt i Norrköping. Oroliga medborgare fruktar för liv och hälsa och den grova kriminaliteten blir alltmer utbredd i vår stad.

Polisen i Norrköping borde till att börja med återinföra gatulangningsgrupperna. De är helt försvunna sedan några år. De hade koll på vad som försiggick, skriver representanter för Sverigedemokraterna i Norrköping.

Polisen i Norrköping borde till att börja med återinföra gatulangningsgrupperna. De är helt försvunna sedan några år. De hade koll på vad som försiggick, skriver representanter för Sverigedemokraterna i Norrköping.

Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Debatt2022-04-06 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Val 2022

Ska vi dessutom lita på den styrande ”fyrklövern” står trygghetsfrågorna högt upp på listan för Norrköpings invånare. Men varför ser det då ut som det gör?!

Kommunledningen gör idag vissa satsningar på exempelvis väktare, men det räcker inte. Det behövs fler åtgärder. En del av dem måste lösas på riksnivå, men kommunen kan göra en hel del.

Gängkriminaliteten breder ut sig. Då räcker det inte med enbart förebyggande åtgärder, som vänstern tror skall lösa problemen - utan vi behöver också snabbt få bort kriminella från Norrköpings gator. De skall låsas in!

Polisen i Norrköping har fullt upp med att hålla jämna steg med den grova kriminaliteten. Det blev inte lättare när straffsatserna sänktes runt 2014. Samtidigt ökade bevisvärdet och nivån höjdes på vad som räknas som illegalt innehav av narkotika. Sedan dess har narkotikahandeln och övrig grov kriminalitet i dess spår exploderat.

Polisen i Norrköping borde till att börja med återinföra gatulangningsgrupperna. De är helt försvunna sedan några år. De hade koll på vad som försiggick.

Bristen på integration i det svenska samhället hänger ofta tätt samman med kriminaliteten. I ett samhälle där ingen vågar säga ifrån och där man lär ut rättigheterna men aldrig skyldigheterna finns det litet hopp om att ordningen kan återställas.

Polisen märker tydligt att det har blivit allt värre drogförsäljning på gatorna, allt grövre våld, allt fler skjutningar eller utpressningar. Ofta handlar det om småsaker som har utlöst de grovt kriminella handlingarna. Och unga dras in i kriminaliteten redan i lägre tonåren. De gömmer vapen och narkotika åt de äldre och ett normalt liv med skola, familj och arbete är aldrig något alternativ.

Polisen är djupt bekymrad inför framtiden och det kommer att ta generationer att ta tillbaka det vi har förlorat. Nu måste polisen få resurser för att bli än mer synlig, straffen måste skärpas och det svenska samhället måste en gång för alla sätta ned foten och visa att brottsligheten inte accepteras!

På kommunal nivå här i Norrköping kan vi komma långt bara genom följande åtgärder:

Ett: Vi behöver ett mer bestämt LVU-omhändertagande av unga brottslingar för att motverka rekryteringen i den kriminella miljön. Annars drabbar det deras egen hälsa, deras familj och framför allt alla dem som kommer i vägen för deras framfart. För att inte tala om samhällskostnaden! Att skärpa omhändertagandet kostar en bråkdel av samhällets pris för en livslång kriminell bana.

Två: Polisen bör få möjlighet att återinföra ungdoms- och narkotikagrupper samt renodlade narkotikaavdelningar. Vi behöver specialgrupper med spetskompetens.

Tre: Kraven bör skärpas på kommunala bostadsbolag och deras hyresgäster. Detta för att motverka kriminell verksamhet i lokalerna samt förhindra svartuthyrning och folkbokföringsbrott.