Dags att öppna nya regiondrivna vårdcentraler

På 25 år har det inte öppnat en enda ny regiondriven vårdcentral i Östergötland.

Socialdemokraterna i Östergötland vill att fler regiondrivna vårdcentraler öppnas.

Socialdemokraterna i Östergötland vill att fler regiondrivna vårdcentraler öppnas.

Foto: Erik Kulo/UNT Arkiv

Debatt2022-07-05 20:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De vinstdrivna vårdcentraler som öppnat har inte öppnat där behoven av nya vårdcentraler varit som störst. Därför söker vi östgötarnas förtroende att öppna nya regiondrivna vårdcentraler – fria från vinstjakt, skriver Kaisa Karro (S), Torbjörn Holmqvist (S) och Lena Micko (S), regionråd i Region Östergötland. 

Att vården ska styras av behov och aldrig av plånboken är en av Socialdemokraternas allra viktigaste principer. En princip som vi aldrig kan kompromissa om. Vi ska ha samma trygga vård för barnskötaren och byggnadsarbetaren som för direktören.

Därför har Socialdemokraterna i Östergötland presenterat ett av våra regionala vallöften: att öppna nya regiondrivna vårdcentraler där befolkningen och behoven växer. Detta vallöfte handlar om två saker:

Vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över vården och säkerställa att det är östgötarnas behov – inte riskkapitalisters jakt på vinst – som styr hur vården är utformad. Vi ska också satsa på och bygga ut vården i takt med att behoven växer när vi östgötar blir allt fler och allt äldre.

Det var 25 år sedan Region Östergötland, eller Landstinget i Östergötland som det då hette, senast öppnade en vårdcentral. Därefter har inte en enda regiondriven vårdcentral öppnat, trots att befolkningen vuxit så att vi har blivit 60 000 fler östgötar under samma period.

Det har dock öppnat upp en rad privata vårdcentraler som drivs i vinstsyfte. Problemet med det tvingade vårdval som dåvarande alliansregeringen införde 2010 är att regionerna inte kan styra över var privata vårdcentraler öppnar. Därför har nya vinstdrivna vårdcentraler inte öppnat där behovet av en ny vårdcentral varit störst, utan där ägaren bedömt att man kan göra mest vinst. 

Det är förstås rationellt agerat för ett vinstdrivande företag, men i längden urholkar detta den demokratiska kontrollen av vården och hela idén om en vård som utformas för att svara upp mot östgötarnas behov.

Därför vill vi ta tillbaka den demokratiska kontrollen över vården och göra upp med marknadsstyrningen. Vården ska styras av behov och de pengar som vi tillsammans har avsatt till vården ska gå till vården – inte försvinna i väg som vinster till skatteparadis. 

I riksdagen finns en högermajoritet – åtminstone fram till valet – som blockerar reformer av vårdvalssystemet som skulle kunna göra det mer rättvist och bättre svara upp mot de behov som finns. Att lagen ändras så att regionerna kan styra över var nya vårdcentraler öppnar är avgöra för att vården ska ges efter behov. 

Vi tänker dock inte vänta på att riksdagen ändrar lagen utan kommer använda de verktyg som står till vårt förfogande här i Östergötland. 

Därför satsar vi 125 miljoner kronor på våra vårdcentraler och på att vården ska finnas så nära östgötarna som möjligt. Vi satsar även på fler utbildningstjänster, så kallade ST-tjänster, för att fler ska kunna utbilda sig till distriktsläkare så att vi därigenom får fler läkare på våra vårdcentraler. Men mer behöver göras.

Vårt budskap till östgötarna är därför tydligt: vi söker ert förtroende för att bygga ut vården med fler regiondrivna vårdcentraler som drivs utan vinstjakt. Där det är era behov – inte jakten på vinst – som styr verksamheten.