Pride är lika mycket en folkfest för att fira framgångarna som nåtts av och för hbtqi-personer, som en viktig plattform för debatt och opinionsbildning kring de problem som kvarstår.
Denna Pride-vecka kan vi fira att det är tio år sedan Sverige slutade tvångssterilisera transpersoner. Samtidigt måste vi fortsätta kampen för en modern könstillhörighetslagstiftning som baseras på självbestämmande – Sverige är nu det enda landet i Norden som saknar det. Vad är det som gör att det är så svårt att få till det här?
Vi har en historia av att blanda ihop juridiskt kön med medicinska utredningar och behandlingar vilket har lett till stora konsekvenser. Det är därför det är viktigt att få en ny lagstiftning som frikopplar medicinskt och juridiskt kön från varandra. Kontakt med vården ska endast behövas för att få just vård, och det bör vara upp till den enskilda människan att ändra juridiskt kön om denne önskar. Ingen ska känna sig tvingad att genomgå medicinsk utredning för att byta personnummer.
Det finns de som menar att en könstillhörighetslag baserat på självbestämmande skulle missbrukas. Men vi ser att farhågorna inte har uppfyllts varken i Danmark eller i Norge, länder som ligger många år före Sverige i denna fråga.
En modern könstillhörighetslag är en viktig frihetsreform för transpersoner. Förändringen går alldeles för långsamt och vi i Miljöpartiet tycker att det är hög tid att öka tempot. Sverige ska bli ett land där alla människor kan vara den de är och ha makten över sina egna liv.