Dags att landa frågan om ambulanshelikopter

Det är olyckligt att skjuta upp frågan om en ambulanshelikopter, skriver kristdemokratiska politiker i sydöstra sjukvårdsregionen.

Ambulanshelikopter är en del i den jämlika vården, anser debattörerna.

Ambulanshelikopter är en del i den jämlika vården, anser debattörerna.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2019-10-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oavsett vem man är eller var man bor ska man kunna lita på att få den vård man behöver när den behövs. Vården ska vara säker, jämlik, av god kvalitet och bygga på bästa tillgängliga kunskap. Ambulanshelikopter är en del i den jämlika vården.

För människor som bor långt ifrån våra större sjukhus, där huvuddelen av den avancerade specialistsjukvården ges, har dock idag inte samma förutsättningar att få den vård de behöver. Vi har exempel på flera platser i våra tre regioner (Kalmar, Jönköping och Östergötland) där en vägambulans inte alltid hinner köra när en akut behandling av en stroke behöver sättas in. I värsta fall överlever inte den drabbade, och gör man det är risken stor att man resten av livet får leva med omfattande funktionsnedsättning.  

För dessa, och många andra behov, skulle en snabb transport med ambulanshelikopter direkt till Universitetssjukhuset kunna rädda liv och undvika långvarigt mänskligt lidande. Dessutom är omfattande samhällsekonomiska vinster att vänta, genom att behov av insatser i form av rehabilitering, hemtjänst och vårdboende uteblir eller minskar, samt att arbetsförmåga kvarstår och därmed möjlighet att genom skatteinbetalningar bidra till vår gemensamma välfärd.

En helikopter kan vara i luften inom 5 minuter och marschfarten är cirka 240-280 km/h. Den kan vara på skadeplats 10 mil bort inom 20-25 minuter. Är läkare ombord kan avancerade medicinska åtgärder sättas in direkt, vid till exempel trauma, stroke, akut hjärtinfarkt med mera vilket naturligtvis kan vara livsavgörande. 

Är patienten svårt skadad kan den behöva flygas direkt till specialistsjukhus vilket sparar tid och även det kan vara livsavgörande. En helikopter kan landa på mycket otillgängliga platser som vägambulanser kan ha svårt att nå.

Fredagen den 27 september träffades samverkansnämnden för den sydöstra sjukvårdsregionen för att besluta om ambulanshelikopter. I en utredning framgår att det, ur olika patientperspektiv, finns behov av en ambulanshelikopter i sydöstra sjukvårdsregionen. Skälet är snabbheten ut till patienten, att särskilt utbildad läkare och sjuksköterska omedelbart kan vidta nödvändiga åtgärder och fatta beslut om optimal vårdnivå samt att patienten under pågående intensivbehandling snabbt kan föras till rätt vårdnivå.

Det är också utredningens uppfattning att ambulanshelikopterverksamhet kan få ett stort genomslag för vårdgivare inte bara i sydöstra sjukvårdsregionen som helhet, utan även för våra regioners vårdtagare som från tid till annan kan behöva en snabb och kvalificerad sjukvårdsinsats inom tänkt upptagningsområde.

Tyvärr valde samverkansnämnden att inte gå vidare med frågan. Det blir alltså ingen ambulanshelikopter denna gång heller, trots att flera utredningar pekar på både behov och nytta. Vi menar att det är mycket olyckligt att skjuta frågan på framtiden och inte ta vara på möjligheten att skapa en än mer jämlik vård i vår sjukvårdsregion.

Per Larsson (KD), oppositionsråd Region Östergötland, Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande, Region Jönköping, 
Jimmy Loord (KD), oppositionsråd Region Kalmar län