Rätten till frihet att bestämma över sitt eget liv, över hur de vill klä sig eller vem de vill gifta sig med eller när de vill gifta sig. Det kan för många tyckas att vi inte har den typen av fundamentala hot mot jämställdheten i Sverige men så är det inte.
Tyvärr är mörkertalen kring hedersrelaterat våld och förtryck stort, till följd av att det inte finns en övergripande nationell kartläggning. Trots det rapporterar Brottsförebyggande rådet (BRÅ) den fruktansvärda statistiken att mellan åren 2015 och 2021 inkom 604 polisanmälningar gällande äktenskapstvång och vilseledande äktenskapsresa, 106 polisanmälningar gällande barnäktenskapsbrott och 240 polisanmälningar gällande könsstympning av flickor och kvinnor.
Under många år har vänstern dikterat jämställdhetsdebatten med symbolpolitik som kvotering av föräldraledigheten, genuscertifieringar av skolor, kvotering av könsfördelningen i bolagsstyrelser och genuscertifierad konst på offentliga platser.
Det är totalt irrelevant politik för den ger ingen effekt på de stora problem som faktiskt hotar ett jämställt samhälle. Den individuella friheten att forma sitt liv är vad vi som samhälle ska prata om att säkerställa. För när unga tjejer och kvinnor gifts bort mot sin vilja, könsstympas eller utsätts för övervakning av äldre manliga släktingar, då har vi stora problem med jämställdheten i Sverige.
Det är dags att börja prata om de verkliga hoten som finns mot jämställdheten och som hämmar unga tjejer och kvinnor i Sverige och i Norrköping.
Det är dags att börja prata om att värderingar spelar roll och sluta dalta med de som har tagit sig rätten att förbise de fundamentala fri- och rättigheter som vårt land vilar på, till förmån för sina egna hedersförtryckande strukturer som hämmar och begränsar många unga tjejer och flickor idag.
Den kommunala SFI utbildningen är obligatorisk men samhällsorienteringen är det inte. Vi menar att värderingar om vad en frihetlig liberal demokrati innebär på såväl samhällsnivå som individuell nivå måste börja läras ut och testas. Det är dags att säkerställa alla barn som växer upp i Sverige har samma grundläggande rätt till sitt liv. Därför är det bra att den borgerliga regeringen nu faktiskt tar tag i dessa frågor på allvar när man bland annat förbjuder oskuldskontroller, könsstympning och tvångsäktenskap.
Det är dags att börja prata om hur arbetslösheten är alltför hög bland gruppen utrikesfödda kvinnor. Det finns fler anledningar till att just gruppen utrikesfödda kvinnor har svårare att komma in på arbetsmarknaden men om en anledning är att de av tradition eller förväntningar från familj och släktingar inte ska arbeta är det ett värderingsmässigt problem som måste hanteras.
Inte minst i Norrköpings kommun är arbetslösheten hög sett till rikets genomsnitt och det är ett problem på många sätt, framförallt för den enskilda individen. Vi ser vikten av att vara självförsörjande och ha ekonomisk frihet för den egna självkänslan. Det präglar dessutom barnet i hög utsträckning att föräldrarna arbetar och bidrar till samhället. Arbetslösheten har minskat väldigt mycket i Norrköping, vilket är bra men den kan minska ännu mer speciellt bland gruppen utrikesfödda kvinnor.
Det behövs jämställdhetspolitisk som möter verklighetens problem – inte symbolpolitik.