Crazy Pictures vädjan: Tvinga oss inte att lämna stan

Norrköpings nya styre har tillträtt och enligt dem väntar lite ”tråkigare” tider med besparingar och granskningar högst på agendan.

Crazy Pictures medlemmar strax efter debutfilmen Den blomstertid nu kommer haft premiär.

Crazy Pictures medlemmar strax efter debutfilmen Den blomstertid nu kommer haft premiär.

Foto: Pressbild

Debatt2022-10-26 10:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är såklart betungande att höra men samtidigt fullt förståeligt att i ett hårt ekonomisk läge vända på alla stenar. Mitt i allt detta har vi uppfattat en politisk diskussion om filmbranschen och Norrköpings filmfonds framtid. Det talas om att filmbranschen är en bransch bland många i Norrköping och att det först är läge för grundläggande service till alla företag innan man ger stöd till en viss bransch. 

Här anar vi ett stort missförstånd kring hur filmbranschen i Norrköping faktiskt fungerar och vilken roll den spelar. Filmen är ingen utgift. Den är en ekonomisk tillgång för staden. Tillåt oss förklara.

undefined
Crazy Pictures medlemmar strax efter debutfilmen Den blomstertid nu kommer haft premiär.

Sedan vi startade Crazy Pictures som fem fjuniga 19-åringar 2008 har vi mötts av ett enormt välkomnande från både näringsliv och kommun. Vår ambition har alltid varit att skapa långfilm för hela världen men det skulle ske på vårt sätt, utanför etablissemanget, av en ny generation filmskapare och dessutom i en stad som inte hette Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det här skulle ske i vårt älskade Norrköping.

Inför vår första långfilm stötte vi för första gången på problem kopplat till att vi valt att verka i Norrköping. Vid långfilmsproduktioner läggs alltid produktionen där det finns en uttalad ambition att göra film – och ekonomiska medel i form av en filmfond. 

Det är standard inte bara i Sverige utan även i Europa. Syftet med en sådan fond är att locka till sig filmproduktioner och på så vis ta del av alla positiva aspekter kring att det görs en film. Detta samtidigt som man får tillbaka investeringen flera gånger om i form av skatteintäkter och utöver det även arbetstillfällen, dels i den lokala filmbranschen men också i det lokala näringslivet. 

undefined
Anslag från inspelningen av Crazy Pictures senaste film Ufo Sweden.

Norrköping hade, vid tillfället för starten av vår första långfilm, varken uttalade ambitioner eller en fond. Istället för att flytta vår verksamhet till Göteborg ville vi se över potentialen i Norrköping. Vi hade redan en växande filmbransch med mängder av nystartade bolag. Vi skapade ”Östergötlands förenade filmare” – som efter fyra veckor hade 82 medlemmar. Vi uppfattade en bred politisk uppbackning där politikerna snabbt såg chansen och skapade förutsättningarna.

Norrköpings Filmfond bidrog till att den lokala filmbranschen växte snabbt. Nya bolag startade och filmbranschen spillde över arbetstillfällen även på andra branscher. Vår första långfilm ”Den blomstertid nu kommer” gick upp på bio midsommarafton 2018.

Fonden gick in med en miljon av totalt 18,5 miljoner som var filmens budget – och som spenderades i Norrköping. Förutom arbetstillfällen och skatteintäkter skapade vi en lokal stolthet bland Norrköpingsborna, satte staden på den internationella filmkartan och stärkte Norrköpings varumärke. Filmen blev en av de mest sedda filmerna i Sverige 2018, fick fyra Guldbaggenomineringar och såldes till över 100 länder.

undefined
Förutom arbetstillfällen och skatteintäkter skapade vi en lokal stolthet bland Norrköpingsborna, satte staden på den internationella filmkartan och stärkte Norrköpings varumärke, skriver medlemmarna i Crazy Pictures.
undefined
Från inspelningen av Den blomstertid nu kommer

Årets stora juldagsfilm är skapad i Norrköping av oss. Den heter UFO Sweden och har en budget på 39 miljoner.
Norrköpings filmfond har gått in med 4 miljoner. Den har skrivits, utvecklats, filmats och färdigställts i Norrköping. Vi har samarbetat med över 50 lokala företag, haft 70 filmarbetare anställda, involverat över 1200 lokala Norrköpingsbor och kommer att visa upp Norrköpingsmiljöer i två timmar på biografer över hela Sverige. 

”I början av nästa år har filmen internationell premiär och Norrköpingsmiljöerna kommer sedan att visas på tusentals biografer över hela världen.”

Om Norrköpings filmfond inte finns med i vår nästa film kommer det inte innebära att vi slutar göra film. Vi skulle däremot tvingas sluta skriva film som utspelar sig i Norrköping. Vi skulle tvingas sluta filma i Norrköping. Vi skulle tvingas sluta spendera pengar i Norrköping.

undefined
Från inspelningen av Ufo Sweden som har premiär i julhelgen.

För oss är det ett märkligt skifte som har skett i retoriken kring Norrköpings filmproduktion. Den har tidigare setts som ett erbjudande, en möjlighet till ökade intäkter till Norrköpings välfärd och inte som en utgift som i bistra tider måste skäras av.

Vår plan är att bidra till Norrköping under dessa tuffa tider. Vi vill fortsätta att utveckla det vi har påbörjat. Vi vill sätta Norrköping på den internationella filmkartan. Vi vill fortsätta att skapa arbetstillfällen. Vi vill fortsätta att betala skatt i Norrköping. Vi vill fortsätta att utveckla Norrköpings filmbransch och se den växa. Vi vill fortsätta att göra Norrköpingsborna stolta över att de är just Norrköpingsbor.

Det står många städer i kö för att få filmproduktioner placerade just hos dem. Snälla, tvinga oss inte att lämna Norrköping.

texten har uppdaterats