Centern välkomnas tillbaka till oss

Centerpartiet måste kapa bandet till Socialdemokraterna – för den östgötska vårdens skull

Det stämmer att vi har en vård av hög kvalitet i Östergötland, men problemet är att du som östgöte tyvärr inte kan lita på att du får vård i rätt tid – när du behöver den, skriver de bägge moderaterna Anna Nilsson och Marie Morell

Det stämmer att vi har en vård av hög kvalitet i Östergötland, men problemet är att du som östgöte tyvärr inte kan lita på att du får vård i rätt tid – när du behöver den, skriver de bägge moderaterna Anna Nilsson och Marie Morell

Foto: Rikard W Larsson/Annica Hesser

Debatt2022-08-10 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Nära vård i rätt tid - viktigt med kontinuitet" NT 4/8

Vi läser med intresse debattinlägget från Kerstin Sjöberg och Roger Sandström (C) i NT. De båda centerpartisterna skriver ”Vi har en fantastisk sjukvård, när man väl får tillgång till den.” Läs meningen igen och ta särskilt in när man väl får tillgång till den. De orden sammanfattar väl problematiken i Region Östergötland. 

Det stämmer att vi har en vård av hög kvalitet i Östergötland, men problemet är att du som östgöte tyvärr inte kan lita på att du får vård i rätt tid – när du behöver den. Det är ett svek mot cancerpatienten som väntar på operation, med all den oro det innebär, eller ungdomen som lider av ångest och depression, men som inte får tid hos BUP.

Centerpartiet har styrt Region Östergötland, med Socialdemokraterna i spetsen, de senaste åtta åren. Under de åren har vårdköerna vuxit dramatiskt. Faktum var att de började växa redan 2015 (när maktskiftet skedde) och sedan dess har kurvorna gått åt helt fel håll. Det går med andra ord inte att skylla på pandemin, även om den givetvis förvärrat situationen.

Det är ändå befriande att Kerstin Sjöberg, som ledande företrädare för Koalition för Östergötland, nu faktiskt uttrycker att det finns problem i den östgötska vården. Moderaterna har under lång – mycket lång – tid varnat för utvecklingen och tillsammans med Kristdemokraterna lagt förslag efter förslag för att vända vårdkrisen. Men det har varit för döva öron. S-ledningen har konsekvent viftat bort våra förslag och menat att allt är som det ska och att ”arbete pågår”. 

Facit ser vi nu. Socialdemokraterna har haft åtta år på sig och det är lätt att hålla sig för skratt när man tänker tillbaka på deras gamla vallöfte om en köfri vård.  

Vi vill därför välkomna tillbaka Centerpartiet till samarbete på den borgerliga sidan. Vi arbetade bra tillsammans 2006-2014 och uträttade mycket gott för den östgötska vården, inte minst lyckades vi, med gediget och dedikerat arbete, kapa vårdköerna så till den grad att vi var bland de bästa i landet på tillgänglighet (nu ligger vi i bottenskiktet), samtidigt som våra sjukhus rankades som de bästa i Sverige och ekonomin beskrevs i media som ”urstark”. 

Vi gjorde det tillsammans då och kan göra det igen. Men då behöver Centerpartiet kapa bandet till Socialdemokraterna. Den östgötska sjukvården förtjänar ett ledarskap som inte blundar för de problem som finns, som är villiga att satsa på vårdens medarbetare och som prioriterar att korta vårdköerna. Vi är redo att ta det ansvaret och välkomnar Centerpartiet att vara med i det arbetet.