Centerkvinnorna: "Ingen ska behöva sälja sin kropp"

Centerkvinnorna vill värna torsken i våra hav men bekämpa de fula torskar som går på land, skriver centerpartisterna Abir Al-Sahlani och Camilla Hahn.

För att tydliggöra vilka som är skurkar, vill vi som sagt därför att fler EU-länder ska inspireras av den svenska sexköpslagen, skriver Abir Al-Sahlani (C) och Camilla Hahn (C).

För att tydliggöra vilka som är skurkar, vill vi som sagt därför att fler EU-länder ska inspireras av den svenska sexköpslagen, skriver Abir Al-Sahlani (C) och Camilla Hahn (C).

Foto: Mathieu Cugnot, Europaparlamentet/Privat

Debatt2024-06-05 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje dag blir främst flickor och kvinnor offer för sexhandel. De luras och mutas in i organiserade verksamheter med lovord om en bättre framtid. I stället tvingas de in i en verklighet där deras kropp blir en handelsvara och andra människor, oftast män, tjänar pengar på dem. Att tvingas sälja sin kropp är aldrig frihet.Sexhandel är inte unikt för Sverige och det är inte enskilda länders problem – den pågår i hela EU, över landsgränser. Det är således ett problem som kräver gemensamma lösningar och EU är en viktig aktör för att stärka samarbetet mellan länderna för att bekämpa trafficking och människohandel. 

Centerkvinnorna vill ha ett EU där ingen ska behöva sälja sin kropp. Det kräver att EU är tydliga: det ska råda en nolltolerans mot sexhandel. Vi vill att fler länder tar efter den svenska sexköpslagstiftningen och förbjuder sexköp, men desto viktigare är det att arbetet inte stannar bara vid löften om det. 

Det krävs ett ihärdigt arbete för att göra löften till verklighet och för att lyckas måste det gemensamma EU-arbetet intensifieras. Det behövs ett effektivt arbete över nationsgränser. EU har sedan 2021 haft en strategi för att bekämpa människohandel, men denna löper ut 2025 och vi vill se en ny sådan för att säkerställa att detta viktiga arbete fortsätter. 

Ännu en del i arbetet rör EU:s polisiära samarbete, som spelar en avgörande roll i arbetet för  att bekämpa brottslighet. Det behövs fler verktyg för att dels stärka informationsutbytet över landsgränser, dels för att bidra till ökade möjligheter för Europol att göra sitt jobb för att spåra människohandlare och splittra den organiserade brottsligheten.

Så länge det finns system som tillåter att förövare kommer undan med övergrepp, kommer det att fortsätta. Arbetet mot människohandel måste högre upp på den politiska dagordningen. För att tydliggöra vilka som är skurkar, vill vi som sagt därför att fler EU-länder ska inspireras av den svenska sexköpslagen. Även om den inte fungerar perfekt – till exempel är det väldigt låga straff på att köpa sex i Sverige – så visar den inriktningen: det är torskar som gör fel, inte de utsatta flickorna och kvinnorna. 


Centerkvinnorna vill värna torsken i våra hav, men bekämpa de fula torskarna som går på land. I ett fritt EU ska ingen kropp vara till salu. Rösta för jämställdhet och frihet, rösta på Centerpartiet i EU-valet.