Vissa barn vet från en tidig ålder exakt vilka de är och många andra barn vet att de är annorlunda men inte exakt på vilket sätt. Många av dessa barn har inte några förebilder i sin närhet som de kan identifiera sig med.
Ett sånt mellanstadiebarn mitt i de åren då en börjar fundera över vem en är gick till sitt skolbibliotek och lånade boken Gender Queer av Maia Kobabe för att hitta något att känna igen sig själv i. Stöttade vårdnadshavaren sitt barn i sökandet efter sig själv? Nej. Vårdnadshavaren gick direkt till rektorn och krävde att boken skulle censureras. Det gick rektorn med på. Nu kan inga fler mellanstadiebarn på skolan läsa boken och känna igen sig själva i den och skolan visar att de tycker att Gender Queer som bok och ämne borde vara barnförbjudet. Samtidigt leder beslutet till skam bland de barn som vet eller anar att det är deras identitet som rektorn har förbjudit dem att läsa om. Är det Florida i USA vi skriver om? Nej, det är Norrköping i Sverige 2025.
I Norrköping i Sverige 2025 behöver barn representation. “Att kunna se dig själv i någon annans berättelse kan vara livsförändrande. …(Det) ger barn en påminnelse om att de spelar roll och att det finns en plats för dem i denna värld. En påminnelse om att de existerar, att deras tankar spelar roll och att det är okej att vara sig själv.” Så säger den prisbelönte författaren Vashti Harrison om varför representation i böcker är viktigt för barn. Vissa barn vet från en ung ålder. Andra vet att de är annorlunda från andra men inte på vilket sätt. Böcker behövs för att bekräfta de känslor ett barn har och hjälpa den komma fram till sin identitet. Speciellt för barn som inte har föräldrar som stöttar eller vet hur de ska stötta.
I Norrköping 2025 finns det HBTQI+-barn som växer upp i familjer som inte älskar eller förstår dem. Där behövs skolan som en plats där barn kan upptäcka sig själva utan att deras föräldrars begränsande idéer ligger som en skugga över dem.
Vissa tycker att barn inte ska tänka på sånt när de är små, det kan vänta tills de är äldre. Men HBTQI+-barn tänker redan på det. Transmannen och skådespelaren Elliot Page skriver i sin biografi “Jag visste att jag var en pojke redan när jag var ett småbarn. Jag skrev låtsas-kärleksbrev och skrev under som Jason.” HBTQI+-barn finns i alla åldrar. Att ta våra böcker ifrån oss och våra barn och stämpla dem som barnförbjudna åstadkommer inget annat än att försvåra för barnen och skapa skam och förtryck.
I Norrköping 2025 motverkar bokcensur vårt demokratiska samhälle. I ett demokratiskt samhälle med yttrande- och tryckfrihet censureras inte böcker. Få hatiska personer ska inte kunna stoppa oss från att leva våra liv utan skam över vilka vi är. Liksom alla i en fungerande demokrati.
Ska vi ha bokcensur av HBTQI+-böcker i Norrköping 2025? Bokcensur som gör att färre känner igen sig själva i böckerna på skolbiblioteken? Bokcensur som göder skam och förtryck för och mot HBTQI+-barn och vuxna? Bokcensur som underminerar vår demokrati? RFSL Norrköping säger tydligt nej. Vi uppmanar skolor, rektorer och folket i Norrköping att också göra det.
Linnea Bengtsson
Ordförande RFSL Norrköping