Campus Norrköping är mer offensivt än någonsin

Göran Färm frågar i sin krönika den 23 februari om det är dags för en ny offensiv på Campus Norrköping. Svaret är att den offensiven redan pågår – inte minst tack vare samarbetet med Norrköpings kommun.

Under parollen ”Tänk fritt. Gör nytt!” ska vi föra en dialog om hur LiU ska arbeta strategiskt fram till år 2030, skriver Jan-Ingvar Jönsson, rektor vid Linköpings universitet.

Under parollen ”Tänk fritt. Gör nytt!” ska vi föra en dialog om hur LiU ska arbeta strategiskt fram till år 2030, skriver Jan-Ingvar Jönsson, rektor vid Linköpings universitet.

Foto: Charlotte Perhammar

Debatt2021-03-09 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Är det dags för en ny Campusoffensiv?" NT 23/2

Tiden går fort. Campus Norrköping vid Linköpings universitet fyller snart 25 år och det har varit ett framgångsrikt och utvecklande kvartssekel för både Norrköping och universitetet. Det är med stolthet som jag som rektor vid Linköpings universitet kan fastslå att vi har nått stora framgångar inom flera områden sedan LiU flyttade in i Norrköpings industrilandskap. 

Det är här som några av Sveriges mest starka forskningsområden har byggts upp, som våra lärare har skapat flera nya innovativa utbildningar och som vi tillsammans med näringsliv och kommun ständigt verkar för en stark samverkan och stadsutveckling. 

Antalet studenter som läser på universitetet är en viktig faktor men den är beroende av söktrycket bland nya studenter. Konkurrensen om nya studenter har ökat under senare år i och med att flera nya universitet och högskolor har tillkommit och som dessutom ska dela på statsmakternas tilldelning av pengar och utbildningsplatser. Men vi får inte slå oss till ro utan vi måste ständigt blicka framåt och sätta nya mål.

Det Göran Färm nu efterfrågar är nästa steg, en campusoffensiv, och jag kan bara hålla med. Jag har precis startat ett omfattande strategiarbete på Linköpings universitet. Under parollen ”Tänk fritt. Gör nytt!” ska vi föra en dialog om hur LiU ska arbeta strategiskt fram till år 2030. 

Det kan handla om nya utbildningar och forskningssatsningar, om hur vi som lärosäte kan bidra till kompetensutveckling och livslångt lärande i tider av snabb förändring och hur vi, i en global konkurrens, ska kunna attrahera de bästa studenterna och forskarna till LiU. Det handlar också om att få fler ungdomar att tycka att universitetsstudier är rätt väg för framtiden, inte minst från Norrköping där övergångstalen till högre studier är relativt lågt.

Jag kan försäkra att Campus Norrköping är en fortsatt väldigt viktig del i den framtiden. Under åren har vi haft en god och utvecklande dialog med Norrköpings kommun och näringslivet i Norrköping. Den dialogen ska naturligtvis fortsätta. 

Jag är övertygad om att campus Norrköping har en stor potential och att den framgång som vi ser idag kan bli ännu bättre i framtiden. Framgångar kan mätas på många olika sätt. Antalet studenter är ett sätt men är starkt kopplat till att vi skapar fler banbrytande forskningsresultat, att vi startar nya spännande utbildningar som efterfrågas av studenter och framtida arbetsgivare, och att många nystartade avknoppningsföretag skapas i den innovativa miljön. 

Framgången kan också mätas i den stolthet som vi känner och som får oss att rekommendera en ny student eller forskare att flytta hit, eller att företagare vänder sig till universitetet för att utbilda och höja kompetensen hos sina anställda. Vi är många på LiU som känner den stoltheten och jag är glad att Göran Färm och många fler i Norrköping med omgivning också känner den.

Linköpings universitet ska fortsätta att vara en förnyare av utbildning och forskning. Det är ett pågående arbete som kommer att gagna så väl Norrköping som hela regionen.