Malmölandet får fortsätta att vara jordbruksmark

Vi läser Centerpartiets debattinlägg om markanvändning i Norrköpings kommun och det finns anledning att nyansera debatten en smula och även sätta in olika frågor i ett större sammanhang.

Vi säkerställer att en av Sveriges bördigaste jordbruksmarker får fortsätta vara just jordbruksmark, skriver Borgerlig samverkans Sophia Jarl (M), Eva-Britt Sjöberg (KD), Reidar Svedahl (L) och Sverigedemokraternas Christopher Jarnvall.

Vi säkerställer att en av Sveriges bördigaste jordbruksmarker får fortsätta vara just jordbruksmark, skriver Borgerlig samverkans Sophia Jarl (M), Eva-Britt Sjöberg (KD), Reidar Svedahl (L) och Sverigedemokraternas Christopher Jarnvall.

Foto: Joakim Blomqvist

Debatt2023-08-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Norrköpings jordbruksmark behövs för livsmedelsproduktion" NT 19/8

Frågan om hur vi använder mark är en långsiktig och strategiskt avgörande fråga för Norrköpings utveckling. Vi har precis avslutat ett samråd rörande ny översiktsplan för Norrköpings kommun och det är nu alla synpunkter som finns på förslaget ska diskuteras. Alla synpunkter kommer givetvis inte stödjas av en politisk majoritet men vi vill lyssna och tror att även Centerpartiet kan lyfta in prioriteringar som vi kan dela. 

Ett första steg för en konstruktiv diskussion är att vi inte pådyvlar andra politiska partier åsikter utan att vi betraktar remissversionen av ny översiktsplan som just en remissversion. Borgerlig samverkan och Sverigedemokraterna kommer stå upp för bevarande av jordbruksmark.

undefined
Malmölandet - aktivt bortplockat som möjlig verksamhetsmark.

Norrköpings kommun utgörs av totalt 41 500 hektar jordbruksmark räknat utifrån Jordbruksverkets blockdatabas. I remissförslaget pekas 403 hektar jordbruksmark ut som möjliga att ändra användningsområde för. Vi har aktivt valt att plocka bort Malmölandet som möjlig verksamhetsmark. Det är en tydlig skillnad från tidigare översiktsplan och innebär att vi nu säkerställer att en av Sveriges bördigaste jordbruksmarker får fortsätta vara just jordbruksmark. Centerpartiet säger att det är att svika väljarna. För oss är det att stå upp för vårt politiska program där vi säger att vi ska värna jordbruksmark. 

Centerpartiet lyfter också fram vikten av att möjliggöra bebyggelse utanför de så kallade stråken – att till exempel en markägare ska kunna stycka av mark och bygga bostäder utanför de områden som vi pekar ut som utvecklingsorter. Där tror vi att det kanske är ett missförstånd som gör att förslag till ny översiktsplan beskrivs som försvårande för just detta. Tvärtom – om vi tar bort det tidigare angivna antalet fastigheter ger vi ännu större möjligheter att bevilja bygglov eftersom det inte finns någon begränsning i den framtida översiktsplanen. 

undefined
Dagsbergsfältet - en fråga att ta ställning till.

Avslutningsvis – Centerpartiet lyfter fram Dagsbergsfältet som fredad mark för ridskoleverksamhet. Vi kommer i närtid initiera ett arbete där vi ser på de mer strukturella förutsättningarna för hästintresserade barn- och ungdomar i Norrköping. Det är ett led i vår strävan att erbjuda jämlika villkor för fritidsaktiviteter. Där kommer givetvis Dagsbergsfältets framtid vara en fråga att ta ställning till.