Besynnerligt att SNF värnar om vargen

Att Svenska Naturskyddsföreningen värnar vargen är mycket besynnerligt eftersom i de områden där den tillåts bilda revir är husdjursuppfödning omöjlig.

Att se och höra Svenska Naturskyddsföreningen dra fabler om samexistens med varg är som Rödluvan och vargen, skriver Lars Hagström.

Att se och höra Svenska Naturskyddsföreningen dra fabler om samexistens med varg är som Rödluvan och vargen, skriver Lars Hagström.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2021-03-29 19:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Slutreplik

"Vargen bidrar till en ökad biologisk mångfald" NT 25/3

Följden blir att naturbeten växer igen och den marktypen har en rik flora av växter och insekter. Det finns exempel på gårdar som helt slutat med djurhållning på grund av varg. Att för en fårägare hitta tiotals halv eller heldöda får i en hage nära bostaden har fått många att sluta. Att se och höra Svenska Naturskyddsföreningen dra fabler om samexistens med varg är som Rödluvan och vargen. 

Att försöka stängsla ut vargen har provats med nedslående resultat. När det gäller korpar och örnar föder sig dessa på naturliga dödsfall, slaktrester och viltolyckor för dessa arter behövs inte vargen. Och vem behöver vargen? Att staten skall betala för skadorna vargen ställer till med är naturligt eftersom det är statens vilt. 

Om man skyddar gammal skog och inte tar bort angripna granar skapas yngelhärdar som för dessa vidare i närliggande bestånd. Skogsstyrelsen kräver av markägare att avverka angripna granar och markägarnas egen självbevarelsedrift gör detta, på nära 20.000 hektar gör inte staten detta och många grannar blir drabbade. Skogen om den sköts är en garant för välstånd och arbetstillfällen,.