Behövs det verkligen en ny förskola i Lindö?

Vi tycker inte det är hållbart att lägga ner befintliga fungerande förskolor för att flytta ihop barnen i en nybyggd större.

Kostnaderna för fastigheterna som förskolorna lämnar kommer fortfarande finnas kvar inom kommunen, skriver Christian Widlund och Emil Nilsson. (Genrebild.)

Kostnaderna för fastigheterna som förskolorna lämnar kommer fortfarande finnas kvar inom kommunen, skriver Christian Widlund och Emil Nilsson. (Genrebild.)

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2024-10-22 15:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Lindö planeras det för att bygga en ny förskola för 120 barn, till en kostnad av 70 miljoner kronor. Inte för att det fattas förskoleplatser eller förväntas en babyboom i Lindö utan för att det ska läggas ned två befintliga mindre förskolor. 

Befolkningen i Norrköpings kommun sjunker. Sedan Borgerlig samverkan och Sverigedemokraterna tog över makten i kommunen, år 2022, har befolkningen i kommunen sjunkit med 220 personer. Barnafödandet minskar och ligger på rekordlåga nivåer. Detta är ett faktum som får konsekvenser.  I en rapport som presenterades för utbildningsnämnden i juni i år, angående förskoleorganisationen i kommunen, nämndes inte att det saknas förskoleplatser i Lindö. 

Sedan det nya politiska styret tog över har beslut tagits om att lägga ner såväl skolor som förskolor runt om i kommunen. Barnkullarna blir mindre och anpassningar måste göras. Men det är också en strategi från M, KD, L och SD att stänga små förskole- och skolenheter för att fösa ihop barnen i större skolor, större klasser och barngrupper. Man kallar det för ett mer effektivt lokalutnyttjande för att få ut mer av varje skattekrona. I Lindö ska två fungerande mindre förskoleenheter läggas ned samtidigt som det byggs en ny. Vi tycker det är kapitalförstöring. Kostnaderna för fastigheterna som förskolorna lämnar kommer fortfarande finnas kvar inom kommunen.

Med de prognoser som presenterats ser vi inte behovet av en ny förskola i Lindö. Vi tycker heller inte det är hållbart att lägga ner befintliga fungerande förskolor för att flytta ihop barnen i en nybyggd större. I Centerpartiets förslag till investeringsbudget kommer det inte finnas pengar till en ny förskola i Lindö. Vi tycker det finns bättre saker att lägga pengarna på, som gör att skattekronorna kommer fler Norrköpingsbor till nytta. 

Christian Widlund (C) Oppositionsråd Norrköpings kommun
Emil Nilsson (C) Ledamot i Utbildningsnämnden Norrköpings kommun