Behåll Östra Promenadens karaktär

Norrköpings kommun vill förverkliga planen att såga ner samtliga lindar på Östra Promenaden – samtidigt. Det skulle innebära att stora biologiska och kulturella värden abrupt försvinner.

Samtliga lindar i Östra Promenaden ska tas ned vid samma tillfälle enligt kommunens planer.

Samtliga lindar i Östra Promenaden ska tas ned vid samma tillfälle enligt kommunens planer.

Foto: Henrik Jonsson

Debatt2021-03-02 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen tar inte enbart hänsyn till lindarnas kvalitet utan väger in ekonomiska aspekter så som kablar, spår och ledningar, men även att lindarna på Billbäcks är mogna och tillräckligt stora för att plantera. Hur säkerställer kommunen att grundvattnet inte kommer att sjunka när man schaktar för nya ledningar? Hur säkerställer kommunen att fastigheterna inte kommer att skadas på grund av sjunkande grundvattennivå?

Östra Promenaden har ett rikt fågelliv. I de stora träden häckar ringduva, björktrast, blåmes, talgoxe och nötväcka. I träden trivs även kråka, kaja och koltrast. Fågellivet skulle vara ett minne blott om alla lindar tas bort samtidigt. Billbäckslindarna är för späda att häcka i och stammen för smal för att sätta upp holkar på. Fågellivet ger liv i en annars bildominerad stadsbild.  

Östra Promenaden är ett av de mest förorenade trafikstråken i Norrköping. Träden fungerar som luftrenare och samlar upp stoft från biltrafiken, och binder koldioxid. Ett mindre träd kan självfallet inte härbärgera lika mycket partiklar som ett stort. Träden producerar syre som vi människor andas. 

Under ett lövträd är det cirka 40 – 60 % av regnvattnet som inte kommer ner till marken, det stannar kvar i trädkronan. Det mildrar effekterna vid kraftig nederbörd. I framtiden med ett förändrat klimat är sannolikheten att kraftiga regn blir vanligare. 

Träden ger välbehövlig skugga inte bara för flanörer utan sänker temperaturen i alla lägenheter längs med promenaden under varma perioder. Det påverkar människors hälsa och välbefinnande positivt. Den bullerdämpande effekten är även en stor och viktig funktion som träden har för oss alla som bor vid Östra Promenaden. 

De gröna motorvägarna/gröna korridorer är viktiga för insekter och andra arter. Östra Promenadens höga träd är en viktig länk mellan Ingelsta och Vikbolandet. Insekter och särskilt bin har minskat i samhället och det är särskilt viktigt att värna dem och bina finner honung i de blommande lindarna. Att reducera lindarna kraftig, som i kommunens plan, skulle missgynna bin och andra pollinatörer. Insektsfaunan runtomkring lindarna är värdefulla för fladdermössen som man kan se och höra på Promenaden. Biologiskt intressanta blir träd efter hundra år. Många biologiskt kulturhistoriska kvaliteter skulle gå förlorat med kommunens planer. 

Norrköpings centrala delar har under de senaste åren förlorat väldigt många gamla, stora och höga träd på grund av almsjukan. Kommunen har planterat nya träd i parkerna men det kommer ta lång tid innan de blir ståtliga träd.

På Östra Promenaden, mellan Skolgatan och Södra Promenaden, finns idag trettiotre lindar som är betydligt yngre än de som planterades runt förra sekelskiftet. Hur förhåller man sig till det?

Träden ger liv, rörelse och färg. Våren med sin skira grönska innan sommarens kraftiga gröna färg. Höstens solbelysta gula löv och vinterns kala grafiska grenverk som tecknar sig vackert mot den vita snön. Vinden i träden. Skuggor på marken och husfasader. Alla ovan nämnda faktorerna ger livskvalitet åt både människor och djur. Livskvaliteten är för oss en tungt vägande faktor. Att ta ner samtliga träd samtidigt får aldrig ske.

En försiktig och ansvarsfull restaurering av allén är att ta ner två rader lindar samtidigt, de som står närmast i väster. Då kommer solljuset åt de nyplanterade träden. Östra Promenadens karaktär skulle bevaras, upplevelsen, men även alla fördelar skulle finnas kvar. En gradvis föryngring vinner alla på. Etapp två av restaureringen av Östra Promenaden kan ske tidigast om femton år. 

Ta ett ansvarfullt beslut som enbart handlar om träden. Att väga in ekonomiska aspekter är kortsiktigt och ett alltför dyrbart experiment av byggnadsminnet.  Stora träd är värdefulla i stadsbildens karaktär. Livskvaliteten är av mycket stor vikt.