Attraktiv industri

Avtalsrörelse.
I mitten står Sveriges Ingenjörers förbundschef Camilla Frankelius.

Avtalsrörelse. I mitten står Sveriges Ingenjörers förbundschef Camilla Frankelius.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2017-02-14 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Annika Arpfors, Teknikföretagen

Annika Arpfors och Teknikföretagen tecknar en missvisande och mörk beskrivning av läget för svensk industri. Vi håller inte med om den bilden. Tvärtom. World Economic Forum och Forbes rankar Sverige som ett av de affärsmässigt starkaste länderna i världen, och lyfter fram en väl fungerande arbetsmarknad samt satsningar på utbildning och forskning.

I en undersökning som Sveriges Ingenjörer nyligen genomfört bland landets ingenjörsföretag anger dessutom 82 procent att de har en tillfredsställande eller god ekonomisk situation. Hela 21 procent tror att den förbättras kommande halvår.

I sin artikel uppehåller sig Arpfors mycket kring konkurrenskraft. Men hon missar helt vad som faktiskt skapar det. Sverige är utsatt för en global konkurrens om högt eftertraktade individer med tekniskt kunnande och spetskompetens inom produkt- och tjänsteutveckling. Bland företagen uppger idag 40 procent att de inte hittar rätt kompetens. Detta är det stora hindret för att utveckla och expandera näringsverksamheter. Ska Östergötlands industriföretag locka till sig de mest kompetenta medarbetarna behöver sektorns attraktivitet stärkas, inte försvagas. Med Teknikföretagens linje skulle resultatet bli det sistnämnda.

Svenska ingenjörer har tappat i löneutveckling de senaste åren, och med fortsatta försämringar drivs kompetensen i famnen på konkurrenterna. Det i sig stjälper konkurrenskraften.

Den globala industrin förändras just nu väldigt snabbt. Digitalisering och automatisering innebär nya förutsättningar att producera och konkurrera. Som exportland räcker det inte att förlita sig på sin nuvarande position, det handlar om att generera nya lösningar och utveckla befintliga. På så sätt kan teknikföretag i Östergötland ta hem nya order och generera skatteintäkter till den gemensamma välfärden. Men för att kunna göra det gäller att attrahera kompetent arbetskraft, inte skrämma bort den.