Att kalla pension för bidrag är respektlöst

Läser med förfäran inlägget om höjningen av garantipensionen i augusti 2022.

Debatt 26 juli 2022 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"(S) förringar de borgerliga partierna" NT 21/7

 

 

Vill reda ut direkta felaktigheter i artikeln. För det första är garantipensionen skattepliktig, inte skattefri som det påstås i artikeln. För det andra och viktigaste är pension uppskjuten lön och inte bidrag!

 

Det är förenklat och vinklat att kalla det försörjningsbidrag. Är det någon som förtjänar högre pension så är det de osynliggjorda kvinnorna som har byggt upp det här landet, fött och fostrat barn som nu bidrar starkt till samhället idag.

Och dessa kvinnor har jobbat ofta med låga löner eller haft män som kunnat göra karriär när kvinnorna skött hus och barn.

Att kalla pension för bidrag är respektlöst mot de äldre och visar ett förakt för hög ålder och livserfarenhet. Det har länge varit moderat retorik att kalla allt bidrag, allt det som har byggt upp en välfärd och någorlunda jämlika förhållanden oavsett bakgrund, kön eller ålder.

 

Allt detta håller nu på att raseras och i dess kölvatten ser vi effekterna av den ekonomiska ojämlikheten i form av ökat våld, gängkriminalitet och bostadssegregation.

Fördomarna som tydligt syns i denna artikel är väldigt utbredda i vårt samhälle idag och försvårar det faktum att det finns bara ett vi, inte ett dom och oss. Vårt liv är bräckligt, så tveka inte att kasta ut livlinan till de som behöver din hjälp. Inte främst i form av pengar utan små vardagliga handlingar som stärker samhörigheten i stället för att splittra den.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa