S och M kommer inte att styra Norrköping tillsammans

När jag skriver den här artikeln är det knappt 25 dagar kvar till valdagen och jag inser att du som väljare kanske främst förväntar dig att läsa om vad de olika partierna vill göra framåt.

Sophia Jarl (M) vill se en snabbare beslutprocess på Ingelsta.

Sophia Jarl (M) vill se en snabbare beslutprocess på Ingelsta.

Foto: Norrköpings kommun

Debatt2022-08-21 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det sympatiserar jag med och givetvis är framtidens lösningar för vardagens problem väldigt relevanta. Men i den här artikeln vill jag sätta framtidens utmaningar i relation till det jag kan se i backspegeln. Även om tiden som varit inte säger allt om framtiden så är ändå historien en förklaring till varför vi befinner oss där vi är idag.

Det är ingen hemlighet att valet både nationellt och lokalt kommer att handla om vilket av de stora regeringspartierna, socialdemokraterna och moderaterna, som samlar mest mandat för att bilda en ny koalition. 

Jag har givetvis läst vad min främsta politiska motståndare Olle Vikmång (S) går till val på lokalt. (S) lyfter främst fram att ´Norrköping kan bättre´ och en ökad trygghet som det yttersta argumentet att få fortsatt makt att styra Norrköping. Jag är positiv till att den samlade socialdemokratin nu till viss del anammat vår rättspolitik men samtidigt noterar jag och funderar över varför ett parti som haft monopol på makten lokalt i över ett sekel (förutom en kort tid på 1990-talet) väljer att gå fram med att ´Norrköping kan bättre´. (S) har redan nu haft väldigt många år på sig att styra Norrköping i den riktning som de söker ytterligare förtroende för. 

Dessutom har jag noterat att vår ambition och vårt löfte att lösa ett antal samhällsproblem inom hundra dagar får Olle Vikmång att raljera. Han skriver om detta på sociala medier och menar att vi samtidigt också borde lova att lösa ”fred på jorden, klimatkrisen och segregationen`. Jag förstår att en valrörelse handlar om att synliggöra olika konfliktytor men att förlöjliga vår förmåga att leda och styra får mig ändå att reagera. 

Vi lyfter fram ett antal lokala samhällsproblem som under lång tid bekymrat medborgare. Det handlar bland annat om vägföreningarna och den orättvisa som uppstår när många skattebetalare får betala två gånger för infrastruktur, resurser till demensomsorgen när anhöriga och personal vittnar om vanvård och hur vi bevarar jordbruksmark samtidigt som vi vill ge möjligheter till nya företag att kunna etableras. 

Visst kan jag delvis förstå den tveksamhet Olle Vikmång ger uttryck för när vi sätter ett tidsmål på frågor hans eget parti inte lyckats lösa på år eller decennier men till dig, Olle, som tvivlar vill jag säga; det går att förstå problem, se möjligheter, och ta fram genomförbara reformer som gör vardagen lättare för medborgare. Det kan givetvis uppstå situationer som kommer försvåra för vår ambition men det är inte Olle Vikmångs raljerande som sänker vår ambitionsnivå. Tvärtom visar hans reaktion en tydlig skiljelinje om vad som är en framgångsrik väg framåt. 

Vår ambition är att bilda en lokal koalition. Inte för vår egen skull utan för att vi vill få ordning på Norrköping. Socialdemokrater och moderater kommer inte styra Norrköping tillsammans under nästa mandatperiod. Vi kommer inte bidra till fortsatt maktinnehav för socialdemokraterna när ingångsvärdet för (S) verkar vara att samhällsproblem tar lång tid att lösa. Jag vet inte varför socialdemokraterna behöver fyra år till för att lösa problem som varit synliga i så många år.