“Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. Jodå, marxismen och socialismen är och förblir aktuella för oss i Vänsterpartiet - men har inte svaren på allt. Marxismen förklarar inte varför kvinnor är underordnade som kön i praktiskt taget alla samhällen, inte heller hur arbetsfördelningen mellan könen uppstår, eller det obetalda hemarbetets roll i en ekonomi. Därför blev Vänsterpartiet ett feministiskt parti redan för 26 år sedan.
Kvinnorna i det historiska patriarkatet var egendom. Giftermål betydde att de bytte ägare. En kvinnas värde bestämdes av hennes förmåga att föda barn. För att upprätthålla systemet, krävdes fullständig kontroll över kvinnorna, över deras sexualitet och fortplantning – kontroll över reproduktionen.
Fortfarande idag handlar kvinnokampen i mångt och mycket om just detta, kontrollen över reproduktionen. Det syns och märks i debatter om samtyckesreglering och våldtäktsdomar, abort, prostitution, pornografi, surrogatmödraskap, adoption och i diskussioner om kvinnors sexualitet.
Trots allmän rösträtt, lagstiftning, reformer och jämställdhetsarbete, sitter männen kvar på den avgörande politiska och ekonomiska makten. När de särskilda kvinnolönerna äntligen togs bort 1960, efter cirka 20 års kamp, så fick vi i stället mansdominerade och kvinnodominerade branscher - med stora skillnader i både löner och arbetsvillkor. Det är bedrövligt att vi fortfarande, 2022, har ett lönegap mellan kvinnors och mäns löner. Låt mig vara tydlig: om någon bajsar på ditt skrivbord, så är det inte storleken på bajskorven som ska diskuteras, utan själva handlingen i sig. Lönegapet ska bort!
Feminism är både teori, ideologi och rörelse. Feminismen som teori handlar om olika kvinnovetenskapliga teorier, som ideologi handlar den om frigörelse från patriarkala förtryck, och som rörelse har feminismen ofta en bred förankring. #Metoo är ett bra exempel på feminismen som rörelse.
Att bli diskriminerad som kvinna är inte ett enskilt, personligt problem. Feminismen behövs därför att den lyfter fram de strukturella orsakerna till kvinnors underordning. När kvinnor organiserar sig i kvinnokamp och delar gemensamma erfarenheter, leder detta till gemensamma handlingar. Det är när kvinnor själva, tillsammans, formulerar sina krav och sina rättigheter och tar strid för dem, som någonting kan börja hända. Feminismen arbetar alltså för total jämställdhet mellan könen, är för människors lika värde och vill ha en rättvis fördelning av resurser, utrymme och makt.
Varför är då just själva ordet feminism så viktigt? Precis som alla andra rörelser så namnges feminismen utifrån den grupp som diskrimineras, inte efter de mål som eftersträvas (målen är nästan alltid jämställdhet och frihet). Därför är det inte bra att byta ut ordet feminist mot till exempel jämställdist, humanist eller liknande. Då osynliggörs nämligen den underordnade gruppen, det vill säga kvinnorna - alltså den grupp som skulle lyftas fram.
Vill du göra en insats på den internationella kvinnodagen så förklara, nästa gång du träffar på någon som ifrågasätter själva ordet feminism, att eftersom det handlar om att kvinnor ska få samma möjligheter, rättigheter och förutsättningar som män, så måste det heta just feminism.