Ändra inte på ett vinnande koncept

Jag håller till fullo med Kaj Krantz och beskrivningen om tillkomsten av Louis De Geer Konsert & Kongress och dess betydelse som motor i Norrköpings kultur- och evenemangsverksamhet. - med SON i spetsen.

Det har alltid funnits plats för andra än SON i huset, skriver Anders Lyngenberg, före detta informationschef Holmen Paper. Arkivbild.

Det har alltid funnits plats för andra än SON i huset, skriver Anders Lyngenberg, före detta informationschef Holmen Paper. Arkivbild.

Foto: Thomas Möller

Debatt2023-08-09 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Sälj inte Louis De Geer - Norrköpingsbornas vardagsrum" NT 3/8

När Holmens Bruk etablerade sin nya verksamhet i Braviken i början på 1970-talet, följde en planerad avveckling av bruket i centrala Norrköping. Den sista pappersmaskinen stannade 1986. Tillsammans med kommunen påbörjades förändringsarbetet.

Holmens Bruk initierade en stor nordisk arkitektpristävlan. Ledorden var utbildning och kultur, Förslagen skulle framförallt omfatta ett nytt konserthus.

Hörsalen, orkesterns hemvist sedan bildandet 1912, hade tjänat ut. Förhoppningen om kommande nya lokaler ledde till att antalet musiker utökades mot en fullstor symfoniorkester. Efter att alla beslut var tagna bildades en sponsorgrupp av bland andra Sparbanken Alfa, Jerhammar Konsult och Holmen.

Byggföretag som SIAB, Lundbergs och Ståhls blev garanter för omvandlingen av det gamla industriområdet.

I det vinnande arkitektförslaget av Kai Wartiainen, ingick dagens Louis De Geer med Dresdenoperan som förebild. Invigningen 1994 blev startskottet för Symfoniorkesterns inhemska och internationella framgångar.

Politiker som Kaj Krantz och senare Kjell Norberg förstod det långsiktiga värdet och dynamiken i symfoniorkesterns höga nivå.

Det har alltid funnits plats för andra än SON i huset. Norrköpingsbaserade Polhammargruppen var med från början. Stora evenemang i gott samförstånd med orkestern. Idag är det självklart med konferenser av alla de slag.

Louis De Geer med SON är och förblir ett nav i Norrköpings kulturliv. Låt inte missriktad spariver och ändrade ägarformer ändra på detta.