Ändra inte lagen om offentlig upphandling

Offentlig upphandling minskar korruptionen och ger medborgarna ökad insyn

Att offentliga verksamheter som allmännyttan inte ska tillämpa LOU innebär i praktiken att enskilda företag kan utelämnas till kommunala tjänstemäns godtycke, skriver Lotta Nordesjö Dahm och Johan Gillberg från Byggföretagen.

Att offentliga verksamheter som allmännyttan inte ska tillämpa LOU innebär i praktiken att enskilda företag kan utelämnas till kommunala tjänstemäns godtycke, skriver Lotta Nordesjö Dahm och Johan Gillberg från Byggföretagen.

Foto: UNT-arkiv

Debatt2022-08-18 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"LOU försvårar för allmännyttan att bygga bostäder" NT 3/7

Lagen om offentlig upphandling, LOU, gör det ungefär tio procent dyrare för allmännyttan att bygga nya bostäder jämfört med privata fastighetsägare. Det hävdade Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, med flera i NT tidigare i sommar (3/7).

Debattörerna menar att allmännyttiga bolag inte kan verka på marknadsmässiga grunder och samtidigt upphandla enligt LOU. Bakgrunden till utspelet är betänkandet Sänk tröskeln till en god bostad (SOU 2022:14). Utredningen anser att de allmännyttiga bostadsbolagens förutsättningar förändrats på ett sådant sätt att de inte längre omfattas av upphandlingsdirektiven. Därför föreslås en språklig anpassning i LOU till den exakta ordalydelsen i upphandlingsdirektivet i syfte att allmännyttan inte ska behöva tillämpa LOU.

Bygg- och anläggningsbranschen varnar för utredarens förslag och avstyrker att lagen om offentlig upphandling ändras. Byggföretagen arbetar aktivt med sund konkurrens, välkomnar regeringens initiativ för att stävja arbetslivskriminalitet och ser positivt på att frågan om sund konkurrens hamnat högt upp på den politiska dagordningen.

Offentlig upphandling är ett viktigt styrmedel för skapa mer ordning och reda i branschen. LOU:s syfte är att minska risken för korruption, skydda leverantörer mot osund konkurrens och ge medborgarna insyn i hur samhällets gemensamma resurser används. Det handlar bland annat om att alla aktörer i alla led säkerställer förutsägbarhet och transparens – så att vi tillsammans ska kunna åstadkomma schyssta affärer. Det finns ingen motsättning mellan att tillämpa LOU och göra goda och schyssta affärer. 

Att offentliga verksamheter som allmännyttan inte ska tillämpa LOU innebär i praktiken att enskilda företag kan utelämnas till kommunala tjänstemäns godtycke. 

Många bygg- och anläggningsföretag är redan i dag missnöjda med sitt lokala företagsklimat. Kommunen har ansvar för planeringen av offentlig upphandling medan byggbranschens aktörer bidrar med kunskap om marknad och byggteknik. Men okunskap kring varandras roller leder till att projekt för ofta försenas och fördyras. Enligt en ny undersökning genomförd av Svenskt Näringsliv upplever hela 36 procent av byggföretagen att kommunernas upphandling är bristfällig – att jämföra med genomsnittet 26 procent för samtliga branscher.

Lyckade projekt kännetecknas av att alla berörda parter i processen börjar samarbeta tidigt - så att rätt beslut kan fattas i rätt tid utifrån rätt underlag. Högst upp på bygg- och anläggningsbranschens önskelista till kommunerna står en snabbare handläggning. Det önskar 44 procent av alla företag i branschen. Om allmännyttan inte kan ställa upp på ett schysst och effektivt upphandlingsförfarande ska de nog inte bygga i egen regi.