Till att börja med vill vi tacka Peter Varma, rektor på Praktiska gymnasiet (friskola inom friskolekoncernen Academedia), för svaret på vår debattartikel. Vi håller med om att alla utbildningsaktörer bär ett viktigt ansvar i att rusta våra barn och unga inför framtiden, alldeles oavsett vem som är huvudman. Utifrån det skolsystem vi har idag behöver vi bära det ansvaret gemensamt.
Vi gläds åt att Peter tar chansen att redogöra för hur Praktiska gymnasiet tar ansvar utifrån det kompensatoriska uppdraget som skolan har och även ser till socioekonomiska faktorer. Det finns det fler friskolor som gör, men knappast alla. Att vår kritik mot skolvalssystemet kan avfärdas som ”svepande” stämmer dock inte, utan vi vidhåller att den både är precist uttryckt och vetenskapligt belagd.
Den marknadiserade skolan är tveklöst en viktig orsak bakom den växande skolsegregationen, där elever med högutbildade föräldrar väljer en friskola i större utsträckning än föräldrar med låg utbildningsbakgrund. Forskningen visar därtill att elever med låg utbildningsbakgrund har det svårare i skolan och att de ofta utbildas av outbildade lärare i högre utsträckning än elever med hög utbildningsbakgrund. Att fristående skolor kan etablera verksamhet fritt, utan att kommunen har något att säga till om, försvårar allvarligt planering av verksamheten och långsiktig budgetering.
Idag är det ett faktum att vi har en överetablering av fristående aktörer i Norrköping både på grundskolesidan och gymnasiesidan. Det innebär att det rinner pengar mellan fingrarna för kommunen samtidigt som ekonomin är kärv. Friskolesystemet kostar miljontals kronor extra för kommunerna eftersom de måste betala både för friskolorna och de tomma platserna på den kommunala skolan, då det blir för många skolplatser.
Demografin, där vi har ett minskat barn- och elevunderlag, är givetvis svår att helt förutspå. När fristående aktörer dessutom etableras eller utökar sin verksamhet får vi in ytterligare en faktor som står utom kommunens kontroll. Att ha en tom skolplats (som ju även måste finnas utifrån det lagstadgade kommunala ansvaret om en friskola läggs ned) kostar nästan lika mycket som att ha en elev.
Den kommunala skolan förlorar hela intäkter för varje elev som flyttar, men har ändå kvar nittio procent av kostnaden. Den kostnaden måste kommunen ta och i slutänden är det eleverna på den kommunala skolan som drabbas. Ett närtida exempel var när just Praktiska gymnasiet stängde ner sin verksamhet 2013, och därefter har startat upp igen när elevunderlaget förbättrats.
Återigen – Socialdemokraterna är inte emot valfrihet eller friskolor, men vi ser stora behov av att reformera dagens skolvalssystem. Kan vi rätta till skolpengen, offentlighetsprincipen och den fria etableringsrätten så ser vi att alla skolor, oavsett huvudman får möjlighet att verka i Norrköping på lika villkor.
Det är bra för alla elever. Vi är väl medvetna om att Praktiska gymnasiet arbetar hårt med de elever som har det allra tuffast på gymnasiet, och vi kommer gärna på besök till skolan på nytt. För oss socialdemokrater är det viktigt att besöka alla verksamheter som är verksamma i Norrköping, och precis som Peter Varma skriver så behöver vi samarbeta tillsammans för Norrköpings bästa.
Det hoppas vi göra även när skolsystemet har reformerats.
Mattias Ottosson, riksdagsledamot och ordförande för Scialdemokraterna i Norrköping
Maria Sayeler Behnam, oppositionsråd och gruppledare för Socialdemokraterna i utbildningsnämnden