Istället för att fastna i fördomar och negativa föreställningar om äldre människor, behöver vi fördjupa oss i forskningens fakta och stärka vår förståelse för detta skede i livet. Ålderdom kan vara en berikande och produktiv period för individen och samhället som helhet. Det är dags att “detoxa” vårt begrepp om ålderdom och lyssna på forskningen.
Fördomar har funnits i samhället i årtionden. Vi har sett hur äldre ofta stereotypiseras som sköra, glömska och icke-produktiva. Denna typ av stigmatisering leder till negativa konsekvenser, både för individerna och för samhället. Det är hög tid att vi istället betraktar ålderdom som en naturlig del av livet, där möjligheter och potential fortfarande finns.
Forskningen har kontinuerligt visat att äldre människor har mycket att erbjuda. Erfarenheten de äldre har samlat på sig är ovärderlig för yngre generationer. Äldre personer kan vara produktiva i arbetslivet, som entreprenörer och ledare. Samtidigt bidrar de till att upprätthålla sociala nätverk och familjestrukturer.
Förutom den positiva påverkan på samhället har forskning också visat att äldre människors välbefinnande är beroende av hur de betraktas och behandlas i samhället. Positiva förväntningar och att bli sedd som en resurs snarare än en börda påverkar deras fysiska och psykiska hälsa positivt.
I många andra kulturer är det en självklarhet att ta tillvara den äldres erfarenhet för att sedan kombinera den på bästa sätt i dagens samhälle. Det är bäst för ett hållbart samhälle.
I USA så står det återigen val mellan två män i 80-årsåldern. I Sverige skulle det vara otänkbart med att välja en statsminister som är i närheten av 65 år.
Vi måste vara medvetna om att åldrande inte är en homogen process. Människor åldras olika, och det är viktigt att ta hänsyn till individuella skillnader och behov. Att generalisera och sätta etiketter på alla äldre är varken rättvist eller vetenskapligt korrekt.
Så hur kan vi “detoxa” begreppet ålderdom?
Vi behöver en ordentlig rensning i samhället och media av alla fördomar och förväntningar som hindrar äldre människor från att delta fullt ut. Genom att fokusera på individuella förmågor och potentialer, kan vi skapa ett inkluderande samhälle där alla åldersgrupper får möjlighet att bidra. Vi behöver även på alla sätt ge fler äldre en stärkt syn på sitt eget värde i dagens samhälle.
Sprid kunskapen om forskning kring ålderdom och åldrandets verkliga natur. Detta innebär att vi inte längre tillåter att föråldrade fördomar dikterar våra åsikter om äldre människor. Lyssna på forskningen och förändra vårt sätt att tänka om ålderdom.
Låt oss uppmuntra till tvärgenerationella möten och dialoger. Genom att skapa plattformar för att dela erfarenheter och kunskap mellan olika åldersgrupper kan vi öka förståelsen och respekten för varandra. Forskning visar att de arbetslag som har en väldigt stor differens i åldrar mår bättre och blir ett utvecklande produktivt arbetslag.
Genom att omfamna forskningen och lära oss av varandra kan vi skapa ett samhälle där alla åldersgrupper respekteras och uppskattas för sina unika bidrag.