Vättern måste skyddas från krigsövningar

Torsdagen den 12 maj uppvaktar Aktion Rädda Vättern miljöminister Annika Strandhäll på miljödepartementet för att informera om vikten av att skydda Vättern från krigsövningar.

I en värld med vattenbrist kan inte Sverige fortsätta med storskaliga krigsövningar i en av våra absolut bästa dricksvattentäkter, skriver Elisabeth Lennartsson, ordförande Aktion Rädda Vättern.

I en värld med vattenbrist kan inte Sverige fortsätta med storskaliga krigsövningar i en av våra absolut bästa dricksvattentäkter, skriver Elisabeth Lennartsson, ordförande Aktion Rädda Vättern.

Foto: Sune Johansson/arkiv

Debatt2022-05-11 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I samband med detta håller vi även ett informationsmöte på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Buss går upp från flera orter vid Vättern och en del medlemmar ansluter med tåg. Vårt budskap är att skyddet av Vättern måste ingå i totalförsvaret!

Vättern är en dricksvattentäkt för drygt 300 000 människor. Sjön har ett känsligt ekosystem och är naturskyddad enligt EU-direktiv. Trots detta har försvaret under många år försökt få igenom tillstånd att kraftigt utöka användningen av Vättern som skjutfält och flygövningsområde.

De vill femdubbla flygverksamheten, utöka skjutningarna i vattnet från stridsflyg från 1 000 till 69 000 skott/år och fortsätta spränga hundratals granater helt nära fiskeförbudsområden. Den kraftiga utökningen som planeras vid Vättern hör enligt ansökan samman med behovet av internationella övningar – i en av Sveriges absolut bästa dricksvattentäkter. 

Försvaret kräver också att få dränera Karlsborgs PFAS-förorenade flygplats och pumpa ut giftigt vatten till Vätterns vattenskyddsområde. ARV har överklagat och kräver att flygplatsen ska saneras. I grundvattnet under brandövningsplatser på Karlsborgs flygplats har extremt höga PFOS-halter på 2 300 000 ng/liter uppmätts av försvarets egen konsult. Det är bland de högst uppmätta PFAS-halterna i Sverige.

Idag ligger flera beslut om utökad försvarsverksamhet på regeringens bord för avgörande. Motståndet från flera kommuner, organisationer och enskilda har varit kompakt. Vi har stöd från miljöexperter i både domstolar och universitet. I en värld med vattenbrist kan inte Sverige fortsätta med storskaliga krigsövningar i en av våra absolut bästa dricksvattentäkter.

Inte heller kan utländska stridskrafter bjudas in för att beskjuta den unika Natura 2000-skyddade klarvattensjön, som har de flesta miljöskydd som går att få i Europa. Den kraftiga utökningen av militära övningar måste stoppas och nuvarande verksamhet omlokaliseras. De nyligen beslutade kraftigt höjda försvarsanslagen bör också omfatta sanering av gamla synder, som dumpad ammunition och PFAS-föroreningar. 

Aktion Rädda Vättern kräver: Slut fred med Vättern!