1 maj och arbetsvillkoren i vård och omsorg

Första maj är arbetarrörelsens dag. De första kraven på åtta timmars arbetsdag började 1890

Nu, inför 1 maj år 2023, är tyvärr 48-timmarsveckan fortfarande verklighet för många som sliter i vård och omsorg, skriver vänsterpartisterna Lise-lott Öhr och Lilibet Gustafsson. Arkivbild.

Nu, inför 1 maj år 2023, är tyvärr 48-timmarsveckan fortfarande verklighet för många som sliter i vård och omsorg, skriver vänsterpartisterna Lise-lott Öhr och Lilibet Gustafsson. Arkivbild.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Debatt2023-04-26 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människor fick kämpa i många år, och först trettio år senare infördes det av riksdagen. Då arbetade man fortfarande på lördagar, så normen 1919 blev en 48-timmarsvecka. På sjuttiotalet blev 40-timmarsveckan lagstadgad, det tog alltså femtio år att gå från 48 timmar till 40 timmar.

Nu, inför 1 maj år 2023, är tyvärr 48-timmarsveckan fortfarande verklighet för många som sliter i vård och omsorg. Det kallas för något annat, det kallas att täcka upp för kollegor, att ta extrapass, att ställa upp, men det är samma gamla 48-timmarsvecka under nya namn. Det går att ändra på - om den politiska viljan finns. Historien slutar inte idag, och det mesta som är orättvist eller dåligt i samhället går att ändra på med politiska beslut.



Den som läser Finspångs kommun årsredovisning för 2022 kan konstatera att sjukfrånvaron ökar i kommunen och att “bemanningsfrågan har varit en stor utmaning inom stora delar av verksamheten” och att “medarbetare har arbetat mer- och övertid för att säkra och upprätthålla verksamheten”. 

Det är inte konstigt att sjukfrånvaron ökar med sådana förutsättningar. Hur ser det ut med hållbara arbetstider och fungerande scheman för personalen? Det är också viktigt att ha med sig att regeln om dygnsvila skärps från och med den 1 oktober i år: alla medarbetare ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att varje arbetspass följs av dygnsvila.



Med tanke på bemanningsläget i Finspångs kommun idag är det nog så viktigt att aktivt börja göra insatser nu för att förbättra arbetsvillkoren och lönerna i Finspångs vård och omsorg. Det behövs bra scheman för personalen, med arbetstider som håller för god återhämtning mellan arbetspassen. Antalet anställda på en arbetsplats måste vara så många att arbetsuppgifterna klaras utan mer- och övertid. 

Höj lönerna för de som har lägst lön och som under många år nu har slitit hårt.