Svenskar i Libanon måste lyssna på UD:s avrådan

Det är hög tid att tala klarspråk om konsekvenserna för de svenskar som väljer att resa till Libanon i sommar trots UD:s avrådan, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) och riksdagsledamoten John E. Weinerhall (M).

UD har i över åtta månader uppmanat svenskar att lämna Libanon. Statens möjligheter att hjälpa till vid en krissituation kommer vara väldigt små, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) och riksdagsledamot John E. Weinerhall (M).

UD har i över åtta månader uppmanat svenskar att lämna Libanon. Statens möjligheter att hjälpa till vid en krissituation kommer vara väldigt små, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) och riksdagsledamot John E. Weinerhall (M).

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT

Debatt2024-07-23 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste veckorna har intensiteten i stridigheterna mellan Israel och den Iran-stödda libanesiska Hizbollah-milisen ökat. Läget är spänt och oförutsägbart. Det kan snabbt eskalera till ett fullt krig. 

Samtidigt befinner sig närmare 2 000 svenskar i Libanon och 5 000 svenskar förväntas resa dit i sommar. Detta trots att UD sedan oktober 2023 har utfärdat den strängaste avrådan, att alla svenskar uppmanas att lämna landet.

Det är hög tid att tala klarspråk om konsekvenserna för den som väljer att resa trots UD:s avrådan. I korthet handlar det om fyra saker:

1. Du kan inte förvänta dig att få hjälp av staten att lämna landet. UD har i över åtta månader uppmanat svenskar att lämna Libanon. Statens möjligheter att hjälpa till vid en krissituation kommer vara väldigt små. Situationen kan bli så allvarlig att det helt enkelt inte går att hjälpa svenskar i Libanon, till exempel när säkerhetsläget för statens anställda kraftigt försvårar en hjälpinsats. Staten har inte en skyldighet att genomföra en insats under de förhållanden som väntas råda.

2. I en upptrappad situation eller i ett krig kan det bli mycket svårt att få tillgång till vård, livsmedel och andra förnödenheter.

3. Din försäkring upphör oftast att gälla när du väljer att resa till länder som UD avråder ifrån.

4. Ambassaden har också starkt begränsade möjligheter att hjälpa personer som kan komma att behöva konsulärt stöd.

Utrikesförvaltningen har beredskap att bistå svenskar vid nödsituationer utomlands. Det är en omsorg om våra invånare som vi värnar. Men insatser är alltid beroende av att svenskar tar ansvar för sin egen säkerhet när de reser, eller flyttar utomlands.

Vi ser oss därför nödgade att i ett fall som Libanon förtydliga den enskildes ansvar. Staten varken kan eller ska ta ett allomfattande ansvar för alla personer med viss anknytning till Sverige. Och ett beslut att utvandra från Sverige innebär alltid att man avsäger sig vissa skyldigheter och rättigheter.

Därför är det nödvändigt att vara mycket tydlig med vilka som kan komma i fråga för hjälp från staten att komma hem till Sverige vid hastigt uppkomna kriser. Utgångspunkten är att endast i Sverige bosatta svenska medborgare, statslösa och flyktingar med flyktingstatus ska ges denna hjälp att återvända hem till Sverige.

Slutligen bör alla svenskar som befinner sig i Libanon beakta att det fortfarande är möjligt att lämna Libanon med reguljärflyg. Vi uppmanar alla svenskar i Libanon att utnyttja det.