Våra företagare ska kunna konkurrera på lika villkor

Vid kommunens kontroll av spårbarhet, av exempelvis kött på restaurang, ber inspektörerna företagaren att ta fram samtliga dokument som styrker inköp av köttet, skriver Tomas Tekmen (KD), ordförande Byggnads- och miljöskyddsnämnden. Arkivbild.
Vid kommunens kontroll av spårbarhet, av exempelvis kött på restaurang, ber inspektörerna företagaren att ta fram samtliga dokument som styrker inköp av köttet, skriver Tomas Tekmen (KD), ordförande Byggnads- och miljöskyddsnämnden. Arkivbild.

Norrköpings kommun jobbar aktivt med att försöka skapa lika villkor för kommunens företagare.

Debatt 31 december 2023 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Utökade livsmedelskontroller kan upptäcka stulet kött" NT 22/12

Centerpartiets oppositionsråd Christan Widlund skriver den 22/12 i NT att han har lämnat in en motion om att kommunen ska utöka sina tillsynskontroller till att det även ska gälla märkning och spårbarhet av kött. Anledning är att det stjäls för över fyra miljarder kronor i dagligvaruhandel och att en stor del av dessa stölder är kött. Den organiserade brottsligheten ligger bakom en stor del av dessa stölder. 

Vi inom Borgerlig samverkan ser också problemet med detta och prioriterar arbetet mot brottslig verksamhet, dels för att stoppa en del av finansieringen till den organiserade brottsligheten, men även för att våra företagare ska konkurrera på lika villkor. 

Motionen är en fråga som är högst aktuell. Idag arbetar byggnads- och miljöskyddsnämndens livsmedelsenhet redan med spårbarhetskontroller vid tillsynskontroll på livsmedelsverksamheter och kommer fortsätta att jobba med spårbarhetskontroller även framåt. 

Vid kommunens kontroll av spårbarhet, av exempelvis kött på restaurang, ber inspektörerna företagaren att ta fram samtliga dokument som styrker inköp av köttet. Detta för att verifiera att det kött som finns i restaurangen stämmer överens med det inköp som gjorts och var ifrån livsmedelsföretaget har köpt köttet. 

Vid granskning av dokumentationen bedömer inspektören om livsmedelslagstiftningen efterlevs och att konsumenten får säkra livsmedel med rättvisande information. 

En annan del av bekämpningen av organiserad brottslighet sker genom Lokal Operativ Samverkan (LOS). Där samverkar kommunen med andra myndigheter som tillsammans utför tillsyn och kontrollbesök där misstanke om brottslig verksamhet förekommer.

Jag kan som ordförande för nämnden stolt säga att kommunens LOS-samarbete är så lyckat att vi har fått besök från andra kommuner och från EU:s motsvarighet för att se hur vi i Norrköping samverkar. Vi har under året gjort 53 insatser som har resulterat i 42 ärenden att gå vidare med för olika handpåläggning. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa