Vilket badrum passar din personlighet?

Vi tar en titt på sju olika badrumspersonligheter och visar inspirerande inredningar för varje. Vilken är du?

18 juni 2017 16:00

Badrummet är den plats i hemmet där det estetiska och praktiska är lika väsentligt. Ett vackert intryck är viktigt, inte minst för gästerna, men framförallt ska det finnas förvaringsutrymmen så att man får bukt med alla produkter och prylar för dagligt bruk.

Här är det många moment som ska klaffa, men det ger också en oändlig mängd möjligheter och varianter, både på stilar och praktiska lösningar. Du behöver alltså inte kompromissa din estetik och personliga stil till förmån för mer pragmatisk förvaring och installation. Hitta din badrumstyp med hjälp av den här artikeln, och få inspiration på smarta men uttrycksfulla badrum som passar dig!

 

1. Lantligt och romantiskt

En liten dos av shabby chic och en stor nypa ansträngningslös, romantisk flärd; så beskriver den lantliga badrumstypen sig själv. Här är det gediget och rustikt träslag, ojämna kanter och mycket textil som sticker ut. Den här badrumstypen föredrar ofta trä istället för kakel.

Blommor är viktigt för den lantliga, gärna från den egna trädgården. Det klassiska badkaret med tassar är även det en favorit. Ett bra tips för den lantliga är dock att försöka hålla en balans vad gäller det rustika träet – varva det med kakel för att inte badrummet ska kännas alltför mycket som en lada!

 

2. Familjevänligt

Vissa hem har större behov av praktiska lösningar än andra, särskilt hem där det bor många, men det betyder inte att estetiken måste lida. Det vet den familjevänliga. Med fokus på förvaring är rätt val av material vad det gäller hyllor och skåp viktigt. Smarta men snygga utrymmen för tvätt, skönhetsartiklar och handdukar är a och o för denna badrumstyp.

 

Maximera ytan! Satsa på hyllor på rad, smarta förvaringslösningar under vasken, och utnyttja rör som stommar för skåp och hyllplan. Med många familjemedlemmar har man gärna dubbletter av ting för att slippa lång väntan på badrummet.

Samla allt i en tvättstation om du kan, för att lätt kunna organisera och gömma tvätten med hjälp av ett skynke eller dörrar.

 

3. Hemmaspa

Vem vill inte känna sig bortskämd och ompysslad efter en lång dag? Med ett spa-inspirerat badrum så är det alltid komfort, lugn och lyx som är i fokus.

Om du är spa-typen gillar du att rada upp fluffiga handdukar, mysiga morgontofflor och bylsiga morgonrockar för att uppnå riktig avkoppling.

Hos spafantasten får badkaret stå i fokus. Rika dofter och dyra tvålar lägger du gärna en extra slant på, och som bas i rummet föredrar du krämiga och neutrala toner. Dekorera gärna med personliga ting för att rummet inte ska kännas alltför mycket som ett hotell, utan som om man faktiskt är hemma hos någon.

 

4. Exotiskt och modernt

Är du lycklig nog att ha flera badrum, eller gott om förvaring i resten av huset? Då kan du verkligen unna dig ett lyxigt och exotiskt badrum. Här behöver inte man inte ha ”var ska jag ställa tvättkorgen” i bakhuvudet – förvaring kommer sekundärt för denna badrumstyp.

Den moderna och exotiska älskar mörka träslag, skarpa linjer och dovt kakel. Med asieninspirerad design och dämpad belysning så förs tankarna genast till ett semesterparadis. Den exotiska föredrar glas före duschdraperi, och dekorerar gärna med stenar och växter.

 

Foto av Ryott Arkitektur - Originalfoto på Houzz.se

5. Jordnära och bohemiskt

Är du kanske en spaälskare men föredrar färg och rostiga toner, eklektisk design och enkelhet före fluff? Då är dessa badrummen något för dig! Här står harmonin och lugnet i centrum och skapar en oas att koppla av i efter en stressig dag. Växtlighet och personliga ting är viktigt för den bohemiska.

Gärna storslagna plantor i krukor blandat med spännande föremål från resor och hemmagjorda tvålar, om den bohemiska får bestämma. Hen är inte rädd för spännande kakel, gärna marockanskt eller något inhandlat från en resa. Bryt av med skarpa accentfärger eller iögonfallande material, som mässing, på saker som handdukskrokar, duschdraperistång eller kranar, så får man inramning och struktur i rummet.

 

6. Industriellt

Den rustika, fabriksinspirerande stilen tar allt fler hem med storm. Det är inte konstigt, med tanke på de karaktäristiska, mäktiga materialen och det imponerande ljusinsläppet, att stilen även har integrerat sig i många badrum.

Här är grova material såsom marmor och betong populärt, samt kalla toner och raka linjer. Har du tillgång till stora fönster som ljuskälla så blir stilen komplett.

 

7. Skandinavisk minimalism

Denna blygsamma men slående stil tycks aldrig dö ut, och vi klagar inte! Den skandinaviska minimalisten lever efter mantrat ”less is more” och ser gärna till att toalettartiklar och skönhetsprodukter hålls undangömda i skåp och lådor. Minimalisten håller sig inte nödvändigtvis borta från färg, utan gillar accentfärg i små mängder, som på handdukar eller växter.

Det finns de som kör fullt ut med svart och vitt, vilket absolut inte behöver bli tråkigt. Tricket är att satsa på en dominerande färg, snarare än att försöka växla frenetiskt. Med stora kakelplattor för att undvika ett plottrig intryck så blir detta en hit. Den minimalistiska badrumstypen föredrar silver på kranar och handtag och speglar utan ramar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Ternblad, Houzz.se