Spara tid: 8 städmoment du kan sluta med idag

Är du stressad och har svårt att få tiden att räcka till? Börja med att skala bort onödiga städmoment på hemmaplan.

27 maj 2017 16:00

Tillhör du dem som brukar skriva långa att-göra-listor eller får huvudvärk bara av att hålla tusen bollar i luften samtidigt? Här kommer en revolutionerande tanke – har du funderat på att göra mindre? Ta bort pressen och skär ner på några av de uppgifter som du rutinmässigt gör hemma, kanske till och med bara av gammal vana. För att komma igång kan du börja med att plocka bort de här 8 uppgifterna från din att-göra-lista redan idag!

1. Handtorka disk Även om du har diskmaskin, är det fortfarande nödvändigt att ibland diska vissa saker för hand, men det är sällan nödvändigt att även torka för hand. Lämna istället porslin, kittlar och bestick i ett diskställ på diskbänken och gå och gör något annat samtidigt som disken lufttorkas naturligt.

2. Sortera i burkar Att hälla allt från pasta till frukostflingor i fina glasburkar låter som en bra idé på pappret (och kan för all del se väldigt trevligt ut när det är klart) men vägen dit är ofta bra mycket mer arbetsintensiv och pysslig än man kan tro. Ofta är burkarna inte stora nog att rymma ett helt paket av torrvaran, så utöver glasburkarna kommer du att behöva förvara halvtomma förpackningar i något köksskåp ändå. Det kanske helt enkelt är smartare att bara låta de öppna hyllplanen rymma keramik, porslin eller krukväxter och lämna maten i skåpen.

Hålla efter djurhår Dammsuga hundhår från soffkuddarna äter upp onödigt mycket dyrbar tid. För att stryka den hemsysslan kan du antingen lära husdjuren att inte ligga på soffan (kanske lättare sagt än gjort om du har katt…) eller istället lägga en filt eller pläd där de brukar parkera sig.

Dammsuga kuddar Lite på samma tema kanske du brukar dammsuga dina prydnadskuddar? Sluta med det! På sin höjd kan du ta ut dem och slå lite lätt på dem eller göra detsamma inomhus när du puffar till dem. Dammet de samlat på sig dammsuger du enkelt upp från golvet.

Putsa Duschblandare, munstycken, kökskranar… det kan vara ett evigt putsande för att få dem skinande blanka och polerade… tills nästa familjemedlem kommer med sina flottiga fingrar. Dra av ytorna med en fuktig trasa och lite rengöringsmedel men tänk inte ens tanken att därefter gå och torka ytterligare en gång med en torr putstrasa – det är helt enkelt inte värt det.

Stryka tvätten Det här kan vara en generationsgrej, men det tycks finnas de som stryker allt. Dukar och gardiner i all ära men någonstans vid t-shirts, strumpor och underplagg kanske man kan dra gränsen? Genom att vika och hänga upp nytvättade plagg får de en naturlig strechning och du har sparat dyrbar tid i tvättstugan.

Plocka leksaker Har du barn hemma? Försök göra en uppskattning hur mycket tid du lägger dagligen på att gå och plocka leksaker. Fram och tillbaka mellan gemensamma ytor och barnrum, upp och ner med krökt rygg… Hur skulle det vara om vissa saker som det leks med ofta kunde få ligga kvar? Vore det helt uteslutet? Skaffa en låda eller tygpåse och lär barnen att själva stoppa ner prylarna när de lekt färdigt. Sim sala bim! En sak till att stryka från att-göra-listan för gott!

Sortera bokhyllan Böcker ska ge dig glädje och hemmet liv – låt de inte bli ett onödigt måste dem också. Ta några kliv tillbaka, vad gör det egentligen om böckerna står lite huller om buller, långt ifrån sorterade i alfabetisk ordning eller färgkoordinerade? Absolut ingenting. Plocka fram, läs eller titta på och ställ tillbaka där du känner för det.

… istället ska du unna dig Sammanfattningsvis – sluta slava i ditt eget hem underordnad ouppnåeliga idéer om perfektion. Testa att sänka förväntningarna och lägg din dyrbara tid på saker som gör dig gott. Lyssna på något, läs en bra bok, drick en kopp te eller bjud över en vän. Som en bonus känner sig ofta, inte bara den som bor i hemmet utan också besökare, mer avslappnade i ett välkomnande hem som inte är perfekt tillrättalagt utan fullt av liv och värme och kanske till och med en och annan skavank.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!