- Det finns inga rätt eller fel, säger pysselexperten Anna Eidenberg.
Under de senaste åren har scrapbooking fått ett enormt uppsving i Sverige. Från att ha varit en kul fritidssysselsättning har företeelsen vuxit till att bli en riktig industri. I var och varannan stad finns det specialaffärer som riktar sig till scrapbookingkunder. Och på internet svämmar bloggarna över av tips och utmaningar.
Något förenklat kan scrapbooking översättas med dekoration av fotoalbum. Men i stället för att bara sätta in bilderna huller om buller handlar det i dag om att skapa ett litet konstverk på varje sida.
- Vem som helst kan scrappa, det krävs vare sig mycket tid eller konstnärlig ådra. I dag finns det ett enormt utbud av vackra material som skapar inspiration, säger pysselexperten Anna Eidenberg.
Avkopplande handarbete
Under de senaste åren har det blivit en hel del träffar med likasinnade, och hon är inte förvånad över att allt fler ägnar sig åt scrapbooking.
- I dag ska allt gå så snabbt, både på jobbet och hemma. Men sätter man sig ner med detta blir man lugn och harmonisk. Det handlar helt enkelt om ett avkopplande handarbete som ger en stor tillfredsställelse, säger hon och tillägger att de flesta gör personliga fotoböcker som är fyllda med bilder och minnen från till exempel semestrar eller barnens uppväxt.
Hitta en balans
Det kan handla om alltifrån biljetter, delar av brev eller kvitton till torkade blommor och hårlockar. Under de senaste åren har mängder av nya material tillkommit och just nu handlar det mycket om pappersrosor och blomrankor i papp. Även färdiglimmade blingstenar är populära liksom mönster som skärts ut från speciella dataskrivare.
- Det kommer nya produkter hela tiden, men jag tycker att det viktigaste är att man dekorerar sina alster på ett sätt som man själv trivs med. Ofta handlar det om att hitta en balans mellan sidornas färg och bilderna.
Anna Eidenberg är övertygad om att scrappandet har kommit för att stanna, åtminstone om man ser på utvecklingen i USA som är ledande på området.
- Dels kommer det massor av nya och fräscha material. Men sen är scrappandet ett modernt handarbete som passar de flesta.
Inspiration
Några hemsidor som kan ge dig inspiration. På vissa kan du även köpa tillbehör:
www.magdas.se
www.annasscrapbooking.se
www.scrapbook.se
www.svenskscrapbooking.se/
www.bloggtoppen.se/tema/scrapbooking/
www.scrapbooking-butiken.se
www.stellas.se
www.mimasscrapbooking.se
Skapa fotominnen med scrapbooking
Är datorn fylld med digitala bilder? Eller samlar dina pappersfoton damm i undangömda skokartonger?Börja med scrapbooking så får dina minnen nytt liv.
STOCKHOLM 20090825 Scrap booking med Anna Eidenberg på Pyssloteket som steg för steg visar hur man pysslar ihop ett album på bästa sätt. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
+ minnena ska vara länge. Välj därför åldersbeständiga material. Allt papper bör vara syrafritt. Se upp med att sätta in tidningsurklipp i boken. Tidningspapper innehåller skadlig syra och lignin, som gör att pappret gulnar och blir skört.
+ i tidningar är rubrikerna ofta det som lockar till läsning. Samma sak gäller i ett fotoalbum. Försök sammanfatta innehållet i ett fåtal ord. Testa att provocera med glimten i ögat. I stället för att skriva "Minne från familjens semester på Mallorca sommaren 2009" kanske det funkar bättre med "Här är den största badkrukan i Magaluf".
+ vårt minne är kort. Se till att skriva bildtexter. Vem eller vilka är det på bilderna? Var och när är de tagna? Hände det något speciellt i samband med att bilden togs? Just de personliga reflektionerna blir extra intressanta när någon tittar i albumet i framtiden.
Det här behöver du:
+ Fästprodukter:
limstift till pappersdekorationer
dubbelhäftande tejp
fotofix till foton
gluedots (till knappar)
+ Linjal
+ Sax
+ Skalpell
+ Enfärgade och mönstrade designark (syrafria)
+ Sax
+ Pennor (syrafria)
+ Eventuellt en skärmaskin och ett skärunderlägg
+ Eventuellt figurstansar och mönstersaxar