Beskedet: Sannolikt stängs biblioteket och badhuset

"Vi får ta vårt ansvar och göra vad vi kan". Det säger Ulric Nilsson (C), kommunalråd i Söderköping, efter att corona-restriktionerna skärpts i länet.

Söderköping 29 oktober 2020 17:50

Under torsdagseftermiddagen fattade Folkhälsomyndigheten och Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind beslut om skärpta allmänna råd för alla som bor eller vistas i länet. Exakt hur det påverkar Söderköpings och Valdemarsviks kommuner var på eftermiddagen på torsdagen fortfarande lite oklart.

– I eftermiddag har Samverkan Östergötland, med tjänstemannarepresentanter från varje kommun, ett möte för att gemensamt komma fram till hur det här ska hanteras. I morgon förmiddag, fredag, är det alla kommundirektörer i länet, tillsammans med landshövdingen, som sammanträder, säger Ulric Nilsson, några timmar efter beskedet.

– Det som påverkas som vi kan se just nu är restriktivitet med möten, inte resa iväg någonstans och ha så mycket som möjligt på distans. Det påverkar inte skolor och förskolor och lagstiftningen är inte ändrad inom äldreomsorgen, fortsätter han.

Nästa vecka sammanträder kommunfullmäktige och det mötet kommer att hållas med samma restriktioner som tidigare. I de nya restriktionerna uppmanas folk att avstå från att vistas i butiker bland annat. 

– Vi får alla ställa upp på de restriktioner som finns nu och vi måste alla ta ansvar för att komma till bukt med det här. Det är ett omak för oss alla, men genom att vi tar vårt ansvar så förkortar vi den här tiden och kommer närmare en vanlig vardag, säger Ulric Nilsson.

Det kommer slå hårt mot näringsidkarna, finns planer på någon mer stöttning från kommunens sida?

– Det kan jag inte lova i det här skedet. Men vi ska göra vad som står i vår makt för att lindra situationen och stötta så som vi har gjort tidigare, säger han.

I Valdemarsviks kommun kommer sannolikt både biblioteket och badhuset att stängas för allmänheten från och med fredagen.

– Vi tar beslut senast i morgon bitti (fredag red:s anm), säger kommunalrådet Mattias Geving (S).

– Men skoleleverna kommer att ha möjlighet att nyttja både bibliotek och badhus när skolan öppnar efter höstlovet.

Valdemarsvik har hittills haft en låg smittspridning i samhället. Något Mattias Geving hoppas ska fortsätta.

– Det är viktigt att vi från kommunens sida föregår med gott exempel i våra verksamheter. Vi kan inte förbjuda besök på särskilda boenden, men vi kommer sannolikt att avråda från det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Louise Åsenheim
Hanna Petersson

Ämnen du kan följa
Restriktionerna skärps i Östergötland
Norrköping

Butiksägaren: "Vår situation lika tuff som krögarnas"

Norrköping

De är rädda för att smittas: "Svårt att skydda sig"

Norrköping

Hade öppet i tio dagar – sedan kom mardrömsbeskedet

Norrköping

Krögaren om nya skärpta råden: Nu blir det tydligare

Norrköping

Hjälpen att handla togs bort trots ökad smittspridning

Visa fler
Läs mer!
Östergötland

Rösterna: Så tänker folk på stan om coronaviruset

Söderköping/Valdemarsvik

Klart: Idrottshallarna stängs för vuxna utövare