Är det verkligen optimalt för "Sama" att vara kapten?

Förra året spekulerade jag kring vem som skulle bli lagkapten i Vita Hästen. Patrick Blomberg, Jens Holmström, Kevin Elgestål och Niklas Folin var spelare jag snuddade vid innan jag landade i Christopher Fish. Det blev Emil Lundberg som fick ett "C" på bröstet. Ska jag ge mig in i gissningsleken igen? Vi kör.

Jesper Samuelsson, Marcus Eriksson, Christopher Fish, Filip Cruseman och Alexander Falk. I den kvintetten finner vi nog Hästens tre kaptener denna säsong.

Jesper Samuelsson, Marcus Eriksson, Christopher Fish, Filip Cruseman och Alexander Falk. I den kvintetten finner vi nog Hästens tre kaptener denna säsong.

Foto: Bildbyrån/Montage

Ishockey2021-09-14 20:00

När det stod klart att Jesper Samuelsson skulle missa hela 2020/2021 på grund av sina höfter uppstod en viktig tröja att fylla för Vita Hästen. Vem skulle axla "Samas" roll som lagkapten?

Svaret blev Emil Lundberg och han fick Niklas Folin och Filip Cruseman som assisterande kaptener.

Jag var därmed ute och cyklade rejält när jag lanserade Christopher Fish som ny lagkapten.

Nu är det ny säsong och nya friska tag som gäller. Jag kan inte motstå att återigen spekulera kring vilka tre spelare som får den prestigefyllda uppgiften i Vita Hästen av tränarduon Tony Zabel och Mikael Johansson.

Jesper Samuelsson är väl självklar för den allra tyngsta posten, säger ni kanske.

Så kan det absolut bli. Samuelsson är en naturlig ledarfigur och har tidigare tre raka säsonger som lagkapten för sin moderklubb. Samtidigt missade han hela fjolårssäsongen. Det finns en viss osäkerhet kring 33-åringen och vilken spelmässig nivå han når upp till. Både från supporterhåll och alldeles säkert för hans egen del också. Det är bara naturligt.

Vore det då inte skönt att kliva in i den hockeyallsvenska säsongen med att inte vara lagkapten? Att inte leda trupperna i 52 omgångar i grundserien?

Det är en ära.

Det är också ett uppdrag som kräver mycket.

Med det sagt vill jag vara tydlig med att jag inte hyser några tvivel om att Norrköpingssonen skulle klara det galant.

Jag finner det emellertid inte orimligt att man bedömer att det bästa är att Jesper Samuelsson "slipper" att vara lagkapten den här säsongen, så att han kan fokusera fullt ut på att hitta rätt – återfå sitt gamla jag från före höftproblemen – på isen igen. Det skulle betyda massvis för Vita Hästen sportsligt. Att han eventuellt blir assisterande lagkapten är en annan sak och det kan jag absolut tänka mig att han blir. Även om Jesper skulle kunna vara en pådrivare oavsett om han har en bokstav eller inte på bröstet.

Om jag nu öppnar dörren för att Jesper Samuelsson kanske inte blir lagkapten, trots att mycket talar för det, så tillhör det snudd på god sed att jag lanserar några motkandidater.

Jag finner egentligen bara en stekhet sådan.

Marcus Eriksson.

"Macke" har aldrig varit lagkapten i Vita Hästen...tänkte jag och fick en kvick tillrättavisning från den alltid påläste Niclas Lekander. Eriksson var kapten i några månader under Hästens debutsäsong i hockeyallsvenskan 2014/2015. I början av december tog Henrik Bankelius över posten.

Är det dags för Eriksson att bli kapten nu igen?

Kanske.

Utan att ha haft någon minutiös inblick i omklädningsrummet de senaste fem åren, så är känslan att Marcus Eriksson har tagit kliv som ledare. Som pådrivare. Som kravställare.

Nu är det inte bara genomskärande passningar och fin blick för spelet, han har utvecklat en annan sida med åren där han manar på och är mer aktiv verbalt, bland annat på träningar.

Jag tror heller inte att det finns någon risk att Erikssons prestationer på isen påverkas negativt av att vara kapten. Snarare tvärtom. På samma sätt kommer han inte att ligga sömnlös om han "inte ens" får ett "A" fastsytt.

Vita Hästen har två träningsmatcher kvar innan seriepremiären mot Mora 24 september. Snart kommer det att klargöras vilka som blir kaptener 2021/2022, troligtvis har Tony Zabel redan en klar bild över hur han vill ha det.

Jesper Samuelsson är väl det troliga.

Men jag ramlar inte av stolen om Marcus Eriksson blir lagkapten som 35-åring.

Ett "C" och ett "A" har vi där i alla fall. Visst?

Kan jag lobba in Christopher Fish som den andre assisterande kaptenen? Eller väljer man beprövade Filip Cruseman eller meriterade Alexander Falk?

Karta: Himmelstalundshallen