Skattebetalarna: Här slösar Norrköping med pengar

396 miljoner – om året. Så mycket anser Skattebetalarna att Norrköping slösar med skattepengar som skulle ha gått till välfärden. Men några konkreta förslag på hur exempelvis äldrevården kan göras effektivare har inte föreningen.

Enligt Skattebetalarna slösar Norrköpings kommun årligen 396 miljoner kronor på inneffektiv välfärd.

Enligt Skattebetalarna slösar Norrköpings kommun årligen 396 miljoner kronor på inneffektiv välfärd.

Foto: TT/Eva Jensen

Norrköping2023-10-18 20:00

Nyligen var Skattebetalarnas vd Christian Ekström och chefsekonom Erik Bengtzboe på besök i Norrköping. I samband med ett möte med kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) överlämnade föreningen – som aktivt jobbar för lägre skatter och lobbar mot beslutsfattare – en färsk rapport om kommunernas effektivitet när de levererar välfärd till medborgarna.

Enligt den partipolitiskt obundna föreningen slösar Norrköpings kommun varje år 396 miljoner kronor på välfärden. Pengar som, enligt Skattebetalarna, antingen skulle kunna sparas in eller användas bättre för att höja kvaliteten i verksamheten. 

undefined
Erik Bengtzboe, chefsekonom på Skattebetalarna mötte kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) för att prata om hur skattepengar kommer till mest nytta.

– Det finns tyvärr inga snabba lösningar när det gäller att leverera bättre kvalitet inom välfärden. Kommunerna måste jobba envetet, långsiktigt och systematiskt med att sätta mål och sedan följa upp, säger Christian Ekström.

Hur har ni kommit fram till de här 396 miljonerna?

– Genom att titta på kostnader och kvalitet i databasen Kolada, som jämför kommuner. Det är vedertagna mätmetoder som tar med många olika strukturella faktorer, som exempelvis geografi och demografi.

Föreningen har sammanställt alla Sveriges 290 kommuners kostnader och levererad kvalitet inom de fyra områdena förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg. På så vis anser man att det går att jämföra och se vilka som effektivt levererar välfärd till medborgarna.

I Norrköping finns det enligt Skattebetalarna störst effektiviseringspotential inom äldreomsorgen då vi dras med både höga kostnader och en kvalitet under genomsnittet för landet. 

undefined
"Vi vill att kommunerna ska lära sig av varandra vad som funkar bra och vad som inte gör det", säger Christian Ekström, vd för Skattebetalarna.

– Sett i kronor är ungefär hälften av de 396 miljonerna som finns att spara, kopplade till äldreomsorgen.

Har ni några konkreta förslag på hur äldreomsorgen i Norrköping kan bli effektivare?

– Vårt generella råd till samtliga kommuner är att jämföra med andra liknande. Kommunerna måste bli bättre på att lära sig av varandra vad som funkar bra och vad som inte gör det.

Pratar man med personal som jobbar ute i verksamheterna, brukare och anhöriga, tror jag knappast att de har känslan av att det slösas pengar inom deras verksamheter?

– Vi menar inte att man ska plocka bort fikabröd, eller att personalen ska springa snabbare i korridorerna. Vi menar att det finns effektivare sätt att jobba på för att få ut mer för skattekronan. Vi tror inte det beror på illvilja eller uppsåt, men många kommuner har oförklarligt höga kostnader, säger Christian Ekström. 

undefined
Enligt Skattebetalarna dras äldreomsorgen i Norrköping med både höga kostnader och en kvalitet under genomsnittet för landet.

Efter att ha fått rapporten i sin hand konstaterar Sophia Jarl att hon inte direkt är förvånad över Skattebetalarnas slutsatser kring Norrköping.

– Vi vet sedan tidigare om att det finns brister inom vår äldreomsorg. Främst handlar det om att de som har kommunal hemtjänst måste få ut mer för skattepengarna. Vi betalar nämnden för 100 procent hemtjänst, men de äldre får bara ett arbete som motsvarar 70 procent. Den kommunala hemtjänsten medför dessutom osund konkurrens mot privata hemtjänster, säger Jarl

Är det aktuellt med ytterligare besparingar för vård- och omsorgsnämnden utöver det generella besparingskrav som sattes i senaste budgeten?

– Nej, vi har nu en ny vård- och omsorgsdirektör på plats (läs Ida Björkman), hon har fått i uppdrag att för nämnden lägga fram förslag för hur underskottet ska hämtas hem och se över hur vår hemtjänst ska bli effektivare.

undefined
"Jag är inte förvånad över rapporten. Vi vet sedan tidigare att vi har stora brister i vår äldreomsorg", säger Sophia Jarl.

I slutet av oktober presenterar Borgerlig samverkan och SD sin tilläggsbudget för 2024. Det blir ingen munter läsning – underskottet lär landa på drygt 400 miljoner kronor. 

– Vi kommer inte att göra några u-svängar från tidigare beslut, säger Sophia Jarl. 

Oppositionsrådet Olle Vikmång (S) har inte så mycket till övers för Skattebetalarnas rapport.

– Det går inte att jämföra Sveriges kommuners kostnader för äldreomsorgen rakt av och dra slutsatsen att Norrköping är ineffektivt. Vi socialdemokrater har till exempel tagit bort delade turer för personalen. Det kostar självklart mer pengar, men är en anständighetsfråga gentemot personalen och helt avgörande för att vi ska klara kvalitet och kompetensförsörjningen framåt. 

– Att påstå att man kan spara nästan 400 miljoner, motsvarande 800 undersköterskor, på Norrköpings äldreomsorg är ett hån mot alla de äldre som måste möta alldeles för många olika medarbetare i hemtjänsten. Eller mot alla de medarbetare i hemtjänsten som redan i dag har omöjliga scheman, utan tid till att förflytta sig mellan de äldre, säger Vikmång. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!