Idag är Hanna Nilsson Lange bosatt i Lindö och arbetar som IT-pedagog men innan det jobbade hon som resurspedagog för barn på lågstadiet och på förskolan. Hon har också arbetat som personlig assistent. Eftersom hon hade läst teckenspråk i gymnasiet fick hon arbeta mycket med barn som hade språkstörningar. Där la hon märke till hur dessa barn många gånger blev förbisedda på sagostunderna.
– Man valde böcker som passade den större barngruppen och sa "du kan ta Kalle och gå i väg och leka under tiden vi läser" men barn med språksvårigheter behöver också böcker. Det är genom böcker man får språkinlärning vilket de här barnen har extra behov av, säger hon.
Hanna Nilsson Lange började då söka runt för att se vilka bokalternativ det fanns för barn med språksvårigheter och upptäckte då att det knappt fanns något alls. Det, i kombination med en dröm att bli författare, blev startskottet för att hon skulle börja skriva en egen bok - en barnbok som skulle vara anpassad för alla.
– Det som gör boken unik är att den innehåller Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK), vilket är tecken som fungerar som stödord. Jag har bara hittat en annan bok som har TAKK i sig.
Boken blev klar i slutet av 2020 men det dröjde innan hon tog steget och skickade in boken till ett förlag.
– Manuset skrev jag under pandemin men boken har inte getts ut förrän nu. Jag var orolig eftersom jag har läs- och skrivsvårigheter. Jag tänkte hela tiden att "det här kan inte jag göra". Men jag tycker inte man ska begränsa sig bara för att man har en svårighet, man klarar mer än vad man tror, berättar Hanna Nilsson Lange som efter stöttning från en vän valde att skicka boken till ett förlag.
Under åren Hanna Nilsson Lange arbetade som resurs- och personlig assistent såg hon att det fanns en språkbarriär mellan barnen hon arbetade med och resten av samhället vilket orsakade problem.
– Barnen blev frustrerade och arga vilket ledde till konflikter för att de inte gör sig förstådda och för att man inte hjälper dem att kommunicera på deras sätt.
Nu hoppas Hanna Nilsson Lange att fler människor blir nyfikna på tecken när de läser boken - både barn som inte har någon språksvårigheter men också föräldrar så att fler ska kunna kommunicera med barn som använder tecken. Hon lär sina egna två barn tecken trots att de inte har svårigheter med språk.
– Ifall det är ett barn som kommunicerar med tecken vill jag att åtminstone att mina barn ska kunna prata med dem och ge dem samhörighet i gruppen. De blir mer integrerade på det sättet. Jag tycker att de barn som har språksvårigheter behöver komma in mer i gruppen på ett naturligt sätt, berättar hon.
För tillfället håller Hanna Nilsson Lange på med sin andra bok som ska vara klar i slutet av året. Även den kommer ha TAKK. Den nya boken lyfter ämnet adoption.
– Jag har två bröder som är adopterade. Det finns inte så många böcker som tar upp adoption eller att få ett adoptionssyskon eller en kusin som är adopterad. Adoption kan vara svårt och väldigt abstrakt för barnet, säger Hanna Nilsson Lange.
Hon fortsätter:
– Då tänker jag att om man har en bok som förklarar att man dels kan adoptera barn från Sverige eller från andra länder och även hjälpa barnen förstå varför man behöver adoptera.