Gården ligger på Vikbolandet och drivs av makarna Patrik och Ann-Sofie Leo och sonen Viktor Leo. De är kravcertifierade med mjölkproduktion, spannmålsodling och har entreprenadverksamhet. Solcellsanläggningen på gårdens nya ekonomibyggnad har hela 644 paneler som totalt sett producerar mer el över året än vad gården förbrukar.
– Anläggningen startades i slutet av maj 2021. Några småsaker gick sönder i början annars har det rullat på bra. Det har motsvarat våra förväntningar, men visst är månaderna på vintern lite tråkiga när produktionen går ner, säger Patrik Leo.
Med dagens höga elpriser tror paret Leo att avskrivningstiden kommer att bli ungefär två år kortare än vad som var kalkylerat från början.
– Vi tänkte att elpriserna skulle gå upp när vi bestämde oss för att satsa på anläggningen men inte att de skulle bli så höga som nu. Ju högre elpris desto fortare blir det avskrivet, säger Ann-Sofie Leo.
Anläggningen som kostat 4,4 miljoner kronor består förutom av panelerna på taket av batterier där solenergin lagras. När solen skiner går först energin till gården. Det som inte förbrukas direkt laddar batterierna och när de är fulladdade går överskottet ut på elnätet. När produktionen av solenergi på gården inte räcker och batterierna är uttömda köper man följaktligen el.
– Nu i juni hade vi 98 procent egen försörjning av el. Vi laddar batterierna på dagen och använder dem på natten, berättar Jerry Beccau som är anställd på gården och som tillsammans med Patrik Leo håller koll på anläggningen.
Ann-Sofie Leo berättar att gårdens elförbrukning är ungefär lika stor vinter som sommar.
– Det går åt mycket el för att kyla mjölken på sommaren och det är dyrare att kyla saker än att värma upp.
Ska ni satsa på mer solceller?
– Nej det ska vi inte men vi planerar att anlägga en biogasanläggning för att jämna ut produktionen över året eftersom nackdelen med solpaneler är vintern.
Biogas kan utvinnas ur biologiskt nedbrytbart material och den råvaran produceras varje dag av de 85 mjölkkor och ungdjur som finns på Svenneby gård.
– Vi har tillräckligt med koskit för att ha en mindre biogasanläggning.
Ann-Sofie Leo berättar att en sådan anläggning blir en större investering än solcellsanläggningen. Den skulle producerar ungefär lika mycket el som solcellerna men med ett jämt flöde och skulle göra gården helt självförsörjande på el året runt.